Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от днешното изстрелване на ракета "Союз-ФГ" с кораб "Союз МС-08". Photo credit: NASA TV/Roscosmos

21 март 2018 г. 20:24 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:44 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя ракетата "Союз-ФГ" с космическия кораб "Союз МС-08". Това бе първият пилотиран космически полет за 2018-та година. 

Девет минути след началото на мисията "Союз МС-08" бе вмъкнат благополучно в своята първична околоземна орбита. На борда на кораба пътуват руският космонавт Олег Артемиев и двамата му американски колеги Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд. Всички те са ветерани и са участвали и преди в космически мисии.

Кадър от изстрелването на ракетата "Сапфир" през 2013 година. Photo credit : Copenhagen Suborbitals 

20 март 2018 г. 17:05 ч.

Светослав Александров. Няма спор, че живеем в епохата на частното космическо предприемачество. Но докато сме твърде фокусирани върху космическите организации и фирми в САЩ, където кипи основната дейност, някои хора ме попитаха - а какво става с Европа? Има ли европейски организации, които не просто създават ракети и спътници, а разработват и пилотирани космически кораби? 

Отговорът е: да, има. Днес ще ви запозная с Копенхаген Суборбиталс, или накратко КопСуб - любителската организация в Дания, която иска да изпрати човек в космоса в близкото бъдеще. 

Вероятно бихте останали изненадани, защото досега не сме обръщали внимание на КопСуб, но това не е съвсем млада организация. Тя е основана още през 2008 година, две години преди СпейсЕкс да изстреля първата ракета "Фолкън 9" в космоса. От 2011 насам КопСуб вече изстрелва собствени ракети. През тази пролет организацията ще трябва да проведе полета на "Нексьо-2", след което може да се фокусира върху пилотираната ракета "Спика". 

На снимката: техниците на Боинг прикачват космическия кораб "Старлайнър" към топлинния щит, който ще го предпазва по време на навлизането в атмосферата. Photo credit : Boeing

16 март 2018 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Нито един човек не е успял да излети в космоса от американска земя след 21-ви юли 2011 година, откакто космическата совалка "Атлантис" се завърна на Земята. Това са почти седем години - седем тъжни години за американската космонавтика, през които тя остана без способност да осъществява пилотирани космически полети. 

Но тази година с малко повече късмет статуквото може да се промени. Четири фирми работят по задачата да създадат пилотирани космически кораби за суборбитални или орбитални полети - Върджин Галактик, Блу Ориджин, Спейс Екс и Боинг. От тях Боинг като че ли изглежда да е най-напред (макар че това трудно може да се потвърди с вечно променящите се графици). Вчера компанията покани журналистката от CNBC Морган Бренан, за да бъде показан публично прогресът по създаването на новите космически кораби "Старлайнър". 

Снимка от днешното извеждане на ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-08" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

19 март 2018 г. 08:30 ч.

Светослав Александров.  Рано тази сутрин ракетата "Союз-ФГ", която ще изведе в орбита пилотирания космически кораб "Союз МС-08" с трима души на борда, беше изведена на стартовата площадка на космодрума Байконур и приведена във вертикално положение.

Ако всичко мине наред, изстрелването ще е на 21-ви март (сряда) в 19:44 ч. българско време. Това ще е първият пилотиран космически полет за 2018 година, а в космоса ще се отправят руският космонавт Олег Артемиев заедно с неговите американски колеги Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд. 

O'Neil kosmicheski cilindar

Тази илюстрация показва как би изглеждала отвътре една космическа колония от тип "Цилиндър на О'Нийл". Painting: Don Davis courtesy of NASA

15 март 2018 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Общността на хората, които се обявяват в подкрепа на космическото развитие на човечеството, в общи линии постига съгласие по темата, че космическите изследвания са важни и че трябва да разширяваме човешкото присъствие в космоса. Но тази общност е и твърде разнообразна, като донякъде си мисля, че самото разнообразие на мнения и становища е довело до известния застой в пилотираната космонавтика. Ние не можем да постигнем елементарно съгласие по редица въпроси: защо да колонизираме космоса? Кога да започнем? Как да започнем? Къде да се отправим - към Луната, астероидите или Марс? 

В тази статия ще разгледам четирите въпроса, които се задават във връзка с експанзията на човек в космоса - "защо", "кога", "как" и "къде". 

Да започнем с въпроса "защо". 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч