Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На горната снимка: модулът "Купола" на сега съществуващата "Международната космическа станция". Долу - вътрешен вид на измисления от сър Артър Кларк кораб "Дискавъри 1" от филма "2001: Космическа одисея". Артър Кларк е предсказал много неща, превърнали се в реалност. Photo credits : NASA ; MGM

16 декември 2017 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. На днешния ден точно преди един век в Майнхед, Великобритания, се ражда момче, което по-късно ще се превърне в една от най-забележителните личности на 20-ти век. Като дете Артър Кларк има щастието да расте във ферма, близо до природата, и скоро открива красотата на звездото небе над него. Започва да се интересува от астрономически наблюдения, събиране на вкаменелости и четене на научно-популярни списания.

През 1934 година, още като тийнейджър, младият Артър се присъединява към Младежката астрономическа асоциация. За съжаление таткото Чарлз Кларк напуска този свят без време, което довежда до финансови затруднения в семейството. Артър Кларк е принуден да напусне дома си през 1936 година, за да си търси работа.

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

15 декември 2017 г. 18:14 ч.

Светослав Александров. Днес е голям ден за космонавтиката! За пръв път бяха използвани едновременно ракета "втора употреба" и космически кораб "втора употреба" за мисия до "Международната космическа станция".

Ракетата "Фолкън 9" излетя в 17:36 ч. българско време. Това бе първото излитане от стартовата площадка 40 на Кейп Канаверал след катастрофалната експлозия на 1 септември 2016 година. През последните месеци СпейсЕкс използваше случая не само да поправи площадката, но и да я осъвремени с възможно най-модерните технологии.

Снимка от днешното успешно приземяване на кораба "Союз МС-05". Photo credit : NASA/Bill Ingalls

14 декември 2017 г. 12:35 ч.

Светослав Александров. Днес Сергей Рязанский, космонавт на Русия, Паоло Несполи, астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Ранди Брезник, астронавт на НАСА, се завърнаха благополучно на Земята след като техният кораб "Союз МС-05" извърши успешно кацане в казахстанските степи.

Завръщането на екипажа стана точно в 10:37 ч. българско време.

На 29-ти септември 2008 година "Фолкън 1" се превърна в първата ракета на СпейсЕкс, успешно достигнала до орбита. Photo credit : SpaceX

14 декември 2017 г. 18:41 ч.

Светослав Александров. 2017-та година беше чудна за Илон Мъск. Харизматичният основател на СпейсЕкс преживя наистина своя най-голям професионален успех. Със своите 16 успешни изстрелвания на ракета "Фолкън 9" Мъск вече конкурира не само отделни фирми... но и държави като Русия!

Днес искам да ви разкажа за цената на успеха. Да ви напомня, че наистина е най-тъмно преди изгрев. Преди едно десетилетие никой не би повярвал, че Мъск ще се превърне в лидер в космическите изстрелвания. През 2007 година компанията не беше преживявала нищо друго освен провали. През 2008 година беше на ръба на фалита. Илон Мъск, някога милионер, през 2002 г. спечелил $180 милиона от продажбата на PayPal на eBay, но през 2008 година парите се бяха изпарили. За да задоволи житейските си нужди и да плаща наема си, Илон Мъск е трябвало да взима пари от приятели назаем... Нито Тесла, нито Спейс Екс се оказали толкова успешни - поне за времето си.

На снимката: Манекенът Скайуокър се завърна успешно на Земята след полет до ръба на космоса. Photo credit : Blue Origin

13 декември 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След неприятно и неочаквано прекъсване на полетите, продължило цяла година и два месеца, частната компания Блу Ориджин се завърна! Вчера беше изстреляна ракетата "Ню Шепърд" с втората версия на космическия кораб - като този път това не е капсула-макет, а е пълноценен вариант, екипиран с прозорци, от който съвсем скоро туристите ще се наслаждават на чудесни гледки на Земята от космоса.

Капсулата достигна до височина 99.39 - километра - едва няколкостотин метра под официално признатата международна 100-километрова граница на космическото пространство (но много над използваната 80-километрова граница в САЩ). Ракетата достигна до апогей 99.27 километра. След приключването на полета, ракетата успя да извърши меко кацане върху наземна площадка, а капсулата се завърна с помощта на парашути. Блу Ориджин оповестява, че в момента на съприкосновението на капсулата с повърхността нейната скорост е била около 1.6 km/h - т.е. бъдещите туристи биха преживяли изключително меко кацане.

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез покриването на разхода за уебхостинга и домейните, както и за подпомагането на инициативи по популяризирането на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки : ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч