Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка от последния изпитателен полет през август. Photo credit : Virgin Galactic

17 октомври 2017 г. 17:25 ч.

Светослав Александров. Космическите предприемачи са винаги позитивно настроени и Ричард Брансън не прави изключение. Той очаква до три месеца основаната от него компания Върджин Галактик да започне космически полети, а до шест месеца - лично да лети в космоса. Това е доста смело предсказание, поради което влезе в несъгласие със своя подчинен и президент на Върджин Галактик - Майк Моузес, който му отвърна, че шест месеца може да не са достатъчни за започването на комерсиални полети.

Въпреки че Моузес поохлади амбициите на Брансън, той потвърди: Върджин Галактик наистина очаква съвсем скоро да започнат изпитателните ракетни полети и нищо че е вече средата на октомври, до края на 2017-та трябва да има вече пилотиран космически полет.

Но какво разбират от Върджин Галактик под израза "космически полет"?

Космическият телескоп "Хъбъл" засне излъчването на сблъсъка между две неутронни звезди. Photo credit : NASA/ESA

16 октомври 2017 г. 18:05 ч.

Светослав Александров. На 17-ти август тази година космическият телескоп на НАСА "Ферми" улови високоенергийно излъчване от мощна експлозия в галактиката NGC 4993, разположена от нас на 130 милиона светлинни години в съзвездието Хидра.

Събитието веднага бе докладвано сред астрономите по цял свят като късовълново гама-лъчево излъчване. Учените от Лазерната интерферометрична гравитационно-вълнова обсеватория (LIGO) успяха да засекат гравитационни вълни, които произлизат от сблъсъка на две неутронни звезди, причинили експлозията. Междувременно множество наземни обсерватории, но също така и космически, като мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) "Интеграл" и мисиите на НАСА "Суифт", "Хъбъл", "Чандра" и "Спицер", регистрираха заглъхващото лъчение.

"Това е разтърсващо откритие, което за пръв път разкрива едновременно гравитационни вълни и високоенергийни лъчения от един и същ космически източник", съобщава Ерик Куулкърс, учен от екипа на "Интеграл".

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ESA

13 октомври 2017 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:28 ч. българско време от руския космодрум Плесецк излетя ракета "Рокот" с ускорителен блок "Бриз-КМ" и европейски спътник Sentinel-5P.

Броени минути след началото на полета беше потвърдено успешното разделяне на "Бриз-КМ" и спътника от основната ракета-носител "Рокот". "Рокот" представлява преобразувана балистична ракета от типа "УР-100Н", известна според класификацията на НАТО като SS-19 Stiletto. Изстрелването на "Рокот" за космически цели се координира от фирмата Eurockot, като 51% от собствеността й се пада на EADS Austrium, а 49% на руския аерокосмически гигант ГКНПЦ "Хруничев".

Пилотът Чък Йегър пред самолета Бел-X1, с който за пръв път е преодоляна звуковата бариера

14 октомври 2017 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. На 14 октомври 1947 година експериментален самолет полита над пустинята Мохаве. На борда е пилотът на военновъздушните сили на САЩ Чък Йегър. В рамките на този полет за пръв път управляван от човек летателен апарат преминава звуковата бариера.

Терминът "звукова бариера" като че ли намеква, че става въпрос за някаква физическа стена, която трябва да бъде прехвърлена. За мнозина инженери, работили по проблема, аналогията не е била съвсем погрешна - макар и от незапомнени времена се е знаело, че физически обекти могат да преодолеят скоростта на звука (все пак куршуми и снаряди са го правили в продължение на столетия!), не е било ясно дали човек би оцелял по време на такъв полет.

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

12 октомври 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 01:53 ч. българско време от космическия център Кенеди излетя ракетата "Фолкън 9" с изкуствен спътник SES-11/EchoStar 105. Спътникът бе вмъкнат успешно в целевата геосинхронна трансферна орбита.

Това бе третият полет на вече използвана ракета за СпейсЕкс. За пръв път частната компания изстреля ракета "втора употреба" през март, когато беше изведен спътникът SES-10. Вторият полет беше реализиран благополучно през юни, когато вече летяла "Фолкън 9" изведе спътника BulgariaSat-1 за нуждите на Булсатком.

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез покриването на разхода за уебхостинга и домейните, както и за подпомагането на инициативи по популяризирането на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки : ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч