Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Централният офис на компания Уърлд вю, космодрумът Тусон и стартовата площадка за изстрелване на стратосферни балони. Photo credit : World View Enterprises

11 март 2017 г. 15:00 ч.

Светослав Александров. За последен път писах за частната компания Уърлд вю през 2014 година (справка), когато беше оповестено, че за $75 000 всеки ще може да си купи билет за полет с балон до близкокосмическото пространство - това е регион от земната атмосфера, който все още е твърде плътен за полети на сателити, без да паднат обратно на Земята, но все пак е достатъчно високо, че да може Земята да се вижда като кълбо, почти по същия начин като от борда на космическа станция.

Разбира се, туристическите полети на компанията се забавиха, както обикновено се случва в този сектор. Това не значи, че няма прогрес. Напротив, последните новини показват, че компания Уърлд вю се развива стремглаво.

В края на февруари Уърлд вю откри официално нов централен офис, космодрум на име Тусон и стартова площадка, от която ще излитат балоните. Забележителното е, че центърът е построен само в рамките на една година. Миналата година по същото време на това място имаше само голо пустинно поле!

Засега плановете на компанията са следните: първо роботизирани полети, след това пилотирани (източник). Това е доста неочаквано развитие за самото ръководство на Уърлд Вю, което първоначално очакваше  основната дейност да е свързана преди всичко с близкокосмически туризъм.

"Ние наистина работихме упорито по пилотираните полети", съобщава Тейбър Маккалум, съосновател на Уърлд вю. "Но тогава започнахме да получаваме множество обаждания - хей, можете ли да ми изстреляте полезния товар? Можете ли да ми изстреляте изследователския инструмент?"

Екипът на компанията първоначално предположил, че пазарът на безпилотни стратосферни полети е вече наситен. И е сбъркал.

"Оказа се, че балоните са били в застой през по-голямата част от времето", признава Маккалум. "Никой все още не е приложил модерните технологии за слънчеви панели, модерни батерии, 3Д печат и модерни дизайнерски технологии за това как може да бъде контролиран и управляван един стратосферен кораб".

Като резултат Уърлд вю създава концепцията "Стратолит". Този "Стратолит" е създаден и донякъде благодарение на предишен договор с НАСА, изпълнен от компания Уърлд вю за изстрелване на някои експерименти.

Ето какво представлява въпросният "Стратолит":

Photo credit : World View Enterprises

Накратко казано, това е платформа за извеждане на безпилотни инструменти в стратосферата - регион между 15 и 50 километра над Земята. За сравнение самолетите летят на 12 километра над Земята, а космосът започва над 100 километра. "Международната космическа станция" пък обикаля на 400 километра над земната повърхност.

Стратосферните балони не са нещо ново и съществуват от десетилетия, но технологията на Уърлд вю позволява полети над една точка в продължение на седмици. Как точно се постига, това е нещо, което ръководството на корпорацията не желае да сподели - явно технологията е фирмена тайна.

По данни от Уърлд вю (източник), главната цел е максимално скоро да започнат редовни полети до близкокосмическото пространство. Основните метеорологични рискове при полети с балон са свързани със силни ветрове, но космодрумът Тусон се намира в близост до пустиня. В рамките на всяка една-две седмици се открива благоприятен прозорец за изстрелване.

В един момент компанията очаква да започне да изстрелва и пилотираната капсула "Вояджър", на борда на която ще могат да летят едновременно двама пилоти и шестима туристи. Билетът остава $75 000 долара, но желанието на ръководството на компанията е да смъкне стойността колкото се може повече. За сравнение Върджин Галактик предлага суборбитални космически полети за $250 000 на борда на "СпейсШипТу". Балонният полет няма да е точно космически, разбира се, но туристите ще могат да изпитат подобно усещане.

"Вояджър" се очаква да полети още тази година в безпилотен режим. В един момент се очаква и първи тестов пилотиран полет, вероятно с бившите астронавти на НАСА Марк Кели и Рон Гаран. Марк Кели е брат-близнак на астронавта Скот Кели, който миналата година се завърна на Земята след едногодишна космическа мисия до "Международната космическа станция". Марк Кели е един от съоснователите на Уърлд Вю.

И така, вместо заключение - Уърлд Вю показва наистина забележителен напредък през изминалите няколко години и остава само да се надяваме, че техният бизнес ще потръгне гладко. Космосът изглежда все по-близо до нас благодарение на частните компании.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч