Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка от днешното приводняване на космическия кораб "Драгън". Photo credit : SpaceX

19 март 2017 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:48 ч. българско време космическият кораб "Драгън" на СпейсЕкс се завърна на Земята след благополучно приводняване в Тихия океан.

Над 2.4 тона полезен товар, в това число отработени научни експерименти, пристигнаха обратно на нашата планета. Напомням отново, че американският космически кораб "Драгън" е единственият действащ товарен космически кораб в света, който притежава способността да превозва голямо количество полезен товар от космоса до Земята. Другият американски товарен кораб "Сигнус", руският кораб "Прогрес" и японският кораб "Кунотори" могат да извозват товари от Земята до космоса, но не и обратно - след полетите им биват натоварвани с боклуци и изгарят в атмосферата. Пилотираният космически кораб "Союз" има само ограничени възможности за превоз на товар.

"Днес ние казахме довиждане на Драгън", оповести в Туитър (източник) астронавтът на ЕКА Тома Песке, който все още живее в космоса на борда на "Международната космическа станция".

Мисията на този кораб "Драгън" беше знаменита - когато той беше изстрелян на 19-ти февруари с ракета "Фолкън 9", това бе първото излитане от историческата стартова площадка 39А след пенсионирането на космическите совалки. Напомням, че от същата тази площадка през 2011 година бе проведено финалното изстрелване на "Атлантис" - последното изстрелване на совалка в историята на космонавтиката. Но миналото на 39А е дори още по-съществено - от площадката през 16 юли 1969 година е бил изстрелян космическият кораб "Аполо 11" с лунните астронавти Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. На фона на това славно минало Илон Мъск ще трябва да оправдае големи очаквания - оттук насетне площадка 39А ще бъде използвана за нуждите на частната компания СпейсЕкс.

Мисията на току що върналия се "Драгън" беше повече от успешна. С кораба на Земята бяха прибрани резултатите от научни експерименти, които могат да доведат до усъвършенстване на терапевтичните планове на ракови заболявания и трудно зарастващи рани. В хода на мисията бе проведен и революционен опит за обслужване на изкуствени спътници и тяхното презареждане с гориво.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч