Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Илюстрация: АМС "Мейвън" в орбита около Марс. Image credit : NASA

10 април 2017 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. НАСА оповести днес, че автоматичната междупланетна станция "Мейвън", която изучава Марс от 2014 г. до ден днешен, е направила фундаментално откритие за марсианската атмосфера. Оказва се, че тя съдържа йони на метали!

"Мейвън е направила първото откритие на постоянно присъстващи метални йони в йоносферата на планета, различна от Земята", съобщава Джоузеф Гребовски от космическия център на НАСА Годард. "Понеже металните йони имат дълъг живот и могат да бъдат транспортирани далече от техния регион на възникване посредством неутрални ветрове и електрически полета, те биха могли да се използват за разгадаването на движението в йоносферата, по подобен начин, по който чрез вдигнатите листа разбираме в коя посока духа вятърът". Гребовски е водещ автор на научната статия, публикувана на 10-ти април 2017 г. в Geophysical Research Letters.

Металите в атмосферата на Марс пристигат от мъничките микрометеороиди, които постоянно навлизат в нея. Когато високоскоростен микрометеороид удари марсианската атмосфера, той се изпарява. Металните атоми от опашката на метеороида губят част от електроните си поради сблъсъка с други заредени частички от йоносферата и така се превръщат в метални йони.

През последните две години "Мейвън" е откривал желязо, магнезий и натрий под формата на йони в горните части на марсианската атмосфера. Две години са достатъчно дълъг период, за да се заключи, че металните йони са постоянна черта за атмосферата. Но йони, свързани с преходни събития, също са откривани. "Ние сме открили метални йони, асоциирани с близкото преминаване на кометата Сайдинг Спринг през 2014 година, но това беше уникално събитие и то не ни каза много за дълговременното присъствие на йони", смята Гребовски.

Научният екип е на мнение, че понеже междупланетният прах в Слънчевата система, който причинява метеорните потоци, е повсеместен, напълно е възможно всички луни и планети, които притежават атмосфери, да приютяват в тях и метални йони.

До този момент суборбитални ракети, радари и спътници са откривали метални йони в горните слоеве на атмосферата на Земята. За присъствието на метални йони около други планети също има сведения, но засега са индиректни. Например когато космически апарат, обикалящ около друга планета, се свърже със Земята, понякога настъпват смущения в радиосигнала, които могат да бъдат обяснени като причинени от електроните в чуждата йоносфера, а някои от тези електрони се считат за асоциирани с метални йони. "Мейвън" обаче предоставя първите преки доказателства за наличието на метални йони в друга планетарна атмосфера, различна от земната.

Екипът също така е установил, че поведението на металните йони в атмосферата на Марс е коренно различно от поведението на йоните в земната атмосфера. Земята притежава глобално магнитно поле и то заедно с йоносферните ветрове събира йоните в пояси. Но Марс има само локално магнитно поле и пояси се наблюдават само в близост до него.

Научното откритие има и други последствия за разбирането ни на Марс - например остава неясно дали металните йони участват в образуването или поведението на високите облаци. Освен това сравняването на различните характеристики между Земята и Марс дава на учените възможност да предсказват метеороидните удари в други, все още неизучени планетарни или спътникови атмосфери.

Източник: НАСА


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч