Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

18 април 2017 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Днес в 18:11 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, Флорида, излетя ракетата "Атлас 5" с товарен космически кораб "Сигнус".

Около два часа след изстрелването беше потвърдено, че слънчевите панели на кораба са се разтворили успешно и той е на път към "Международната космическа станция". Днешният "Сигнус" има и собствено име - кръстен е "Джон Глен", в чест на първия американски астронавт, достигнал до орбита преди 55 години. Астронавтът напусна този свят в края на миналата година.

Изстрелването на "Сигнус" беше планирано първоначално за миналия месец, но неочаквано бяха открити проблеми с хидравличните системи на ракетата-носител. Поради това астронавтите на "Международната космическа станция" ще получат великденските си подаръци със закъснение, но по-добре късно, отколкото никога :)

Нямаше обаче повод за притеснение, че нещо лошо може да се случи - ракетата "Атлас 5" е достатъчно надеждна. Това всъщност беше третото изстрелване на "Сигнус" с "Атлас". Първоначално корабът беше предназначен да лети с ракета "Антарес", но през 2014 година тя претърпя авария и следващите два полета бяха прехвърлени на "Атлас"-и. През изминалата 2016 година "Антарес" успешно се върна в експлоатация и изведе в орбита кораб "Сигнус". Въпреки това за началото на 2017 година първият "Сигнус" пак беше прехвърлен на "Атлас", защото дори и в най-леката си конфигурация "Атлас 5" е по-мощна ракета от "Антарес" и така корабът може да извозва по-голямо количество полезен товар.

"Атлас 5" е двустепенна ракета, която се състои от основно ядро за първа степен и блок "Центавър" за втора степен. Основното ядро на първата степен се задвижва от построен от руската компания НПО "Енергомаш" двигател РД-180 - наследник на двигателите, първоначално разработени за мощната ракета на Русия "Енергия". Двигателят РД-180 работи в продължение на около четири минути, след което се освобождава и се задейства блокът "Центавър". Той от своя страна работи с американски двигател RL10C-1, произвеждан от Аероджет Рокетдайн. Този двигател е изключително практичен за работа и може да се изключва и включва многократно, което позволява на ракетата да вмъква полезния товар в желана орбита с много висока прецизност.

Космическият кораб "Сигнус" на частната компания Орбитал е вторият кораб след този на СпейсЕкс "Драгън", който след пенсионирането на космическата совалка пое работата по превозване на полезен товар до "Международната космическа станция".

На борда на днешния "Сигнус"-"Джон Глен" пътуват 3 376 килограма полезен товар, от които 940 килограма са научни експерименти, 954 килограма са провизии за астронавтите, 1 215 килограма са хардуер за "Международната космическа станция" и 93 килограма екипировка за космически разходки, компютърни системи и товар за руския сегмент на станцията.

Започва натоварен период за жителите на станцията. Само след два дни очакваме и изстрелването на космическия кораб "Союз МС-04" с астронавт на НАСА Джак Фишер и космонавт на Русия Фьодор Юрчихин.

Изгледайте запис от днешното изстрелване тук (НАСА Линк).


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч