Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от последното изстрелване на космическа совалка през 2011 година. Photo credit : NASA TV

19 април 2017 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Вчера бившият програмен директор на програмата "Космическа совалка" на САЩ ни напомни (източник), че в страната е счупен позорен рекорд. До този момент са изминали 2091 дни от последния полет на космическа совалка, а от тогава до ден днешен не е излетял нито един пилотиран космически кораб от американска земя.

Никога досега в историята на американската космонавтика не е имало такъв период на затишие. През 60-те години в периодите между програмите "Мъркюри" и "Джемини", както и между "Джемини" и "Аполо" са изминали около 700 дни. А между последния старт на кораб "Аполо" (това е проектът "Аполо-Союз" през 1975 година) и първия старт на совалка през 1981 година са минали 2 089 дни.

Лесно е да обвиним НАСА за позорното състояние на американската пилотирана космонавтика към настоящия момент. Но журналистът Ерик Бергер от Арс Текника (източник) ни напомня, че агенцията не носи голяма част от вината. Вината е на американското правителство, защото още през 2003 година, след катастрофата на "Колумбия", се разбра, че краят на космическите совалки наближава. Имаше предостатъчно време, за да се вземат мерки и подобно нещо да не се случи. Провалът е на администрациите на Джордж Буш и Барак Обама и най-вече на Конгреса, които постоянно орязваха програмите за заменяне на совалките.

Не е ясно кога позорът ще приключи - зависи от това как възприемаме компании като Блу Ориджин и Върджин Галактик. Двете компании имат известен шанс да изпратят човек в космоса по суборбитална траектория до края на 2017 година, но е по-вероятно това да се случи през 2018 година. Тези мисии ще са аналог на ранните експедиции на НАСА "Мъркюри" в началото на 60-те години, но целта на тези две частни компании е да развиват туризъм.

Ако обаче изключим Блу Ориджин и Върджин Галактик и обърнем внимание само на НАСА и нейните комерсиални превозвачи, надеждите са върху Боинг и СпейсЕкс. Програмите и на двете компании претърпяха драстични отлагания. Има шанс някоя от тях да прати човек в космоса през втората половина на 2018 година, но 2019-та е по-вероятна дата.

Но поради наличието на толкова много частни компании, които разработват нови кораби, добрата новина е, че съществува огромен шанс след като пилотираните полети бъдат възобновени, подобен позор вече никога да не се случва.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч