Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Въпреки успешните тестове на хардуера на ракетата SLS през последните години, първото изстрелване остава все така далечно... Photo credit : NASA/Bill Ingalls

14 май 2017 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА беше натоварена със задачата да провери дали може да изстреля хора в космоса още при първия полет на ракетата Space Launch System (SLS). След подробен анализ беше решено, че това няма да се случи - първият полет ще е безпилотен, какъвто беше оригиналният план на агенцията.

"НАСА определени, че е в технологична готовност да изстреля екипаж на Изследователска мисия-1, но след оценка на цената, рисковете и техническите фактори при проект от този магнитуд, би било много трудно да се пригодят нужните промени, за да се добави екипаж при настоящия момент на планирането на мисията", съобщи официално агенцията (източник).

Освен официалното потвърждение за безпилотния характер на първия старт на SLS, НАСА също така оповести, че първият полет се отлага за пореден път. Според оригиналните планове дебютът трябваше да бъде до края на 2016 година. По-късно изстрелването беше отложено за 2017 и за 2018 година. А сега изглежда, че дългоочакваното излитане на SLS не се очертава да се случи преди 2019 година.

С оглед на всичко това изглежда все по-нереалистично, че някой ден гигантската ракета SLS ще лети с хора на борда, ако изобщо някога лети. По-рано през годината беше поставена задача на НАСА да види дали може да изпълни задачите си, като купува тежкотоварни ракети на частни компании. Както СпейсЕкс, така и Блу Ориджин разработват две тежкотоварни ракети - "Фолкън 9 Хеви" и "Ню Глен", при това за много по-малко пари, отколкото струва разработката на SLS.

Междувременно в началото на месеца СпейсЕкс вече тества централното ядро на ракетата "Фолкън 9 Хеви" и изпитанието беше успешно. За пръв път ракета от този тип достигна до стартовата площадка и може да сме свидетели на полет още до края на настоящата година, макар че отлагания също не са изключени.

При всички положения, пише журналистът Ерик Бергер за Арс Текника (източник), последните отлагания за SLS повдигат вероятността не само "Фолкън 9 Хеви" да излети за пръв път преди ракетата на НАСА, но дори ракетата "Ню Глен" има шанс да я изпревари!

Но ако ракета "Фолкън 9 Хеви" или "Ню Глен" успее да излети преди SLS, има ли нужда от правителствена алтернатива на частните възможности?


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google