Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На 18-ти април излетя ракетата "Атлас 5" с американския космически кораб "Сигнус". На борда на кораба пътуват два експеримента, които помагат в борбата срещу рака. Photo credit : NASA TV

18 май 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Ние, космическите ентусиасти, си представяме ролята на "Международната космическа станция" най-вече като стъпка напред по пътя към усвояването на Луната и Марс. Но истината е, че изследванията на борда й помагат най-вече на хората тук, на Земята. Това оспорва дълбоко вкоренения мит у мнозина, че космическите изследвания са излишно прахосване на пари и че е по-добре да влагаме средства за справянето ни със земните проблеми и не бива да си губим времето с космоса.

Реалността е, че в космоса съществуват уникални възможности за биологични проучвания, които няма как да бъдат пресъздадени в наземни условия. Вчера Лу Зий, изследовател към БайоСърв Спейс Текнолоджис, ни разказа как "Международната космическа станция"  помага да се преборим с раковите заболявания.

Туморните клетки се разрастват по различен начин в човешкото тяло. Получават се 3D-структури, понякога те са почти сферични. Това се случва ин-виво, в човешкия организъм. Проблемът възниква, когато учените се опитват да пресъздадат процеса ин-витро, в лаборатория. Когато учените размножават туморни клетки в петриева паничка, получената структура е слоеста. Въпреки че става въпрос за същия материал, фактът, че формата е различна, променя нещата и ние не можем да изучим механизма на раковите заболявания така, както ни се иска.

В космоса обаче, в условия на микрогравитация, е много по-лесно да се получат структури с 3D-форма, близки до тези, които се получават в тялото на болен от рак. Поради това на 18-ти април, когато космическият кораб "Сигнус" излетя до "Международната космическа станция", той достави за астронавтите два експеримента, които ще помогнат в борбата с коварната болест.

"Щастлив съм да видя множество експерименти да пътуват към станцията относно изучаването на остеопороза, сърдечни болести, рак, устойчивост към лекарства. Всички те изпълняват част от визията ни хората да пътуват до Марс и отвъд условията на микрогравитацията. Но те най-вече дават полза за жителите на Земята. Това е, което ме мотивира да продължа напред", казва Зий.

Източник: НАСА Youtube Channel


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google