Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка от днешното изстрелване на ракета "Союз-2.1а". Photo credit : Roscosmos

14 юли 2017 г. 18:48 ч.

Светослав Александров. Днес в 09:36 ч. от космодрума Байконур излетя ракета "Союз-2.1а" с ускорителен блок "Фрегат", основен спътник "Канопус В-ИК" и още 72 малки спътника. Девет минути след началото на полета "Фрегат" се отдели от третата степен на ракетата-носител и започна многочасова мисия по поетапното извеждане на спътниците в целевите им орбити.

Това бе най-сложната мисия в историята на космонавтиката, посветена на малки спътници. Нейният успех гарантира, че Русия ще стъпи сериозно на пазара на микроапаратите в космоса, до този момент доминиран от индийската ракета "PSLV" и американската "Фолкън 9" на Илон Мъск.

Основният полезен товар, спътникът "Канопус В-ИК", се раздели от "Фрегат" в 10:38 ч. българско време, след което установи контакт с наземните ръководители. Съкращението "В-ИК" идва от "Вулкан-Инфра-Красный" - т.е. той може да засича инфрачервено лъчение от космоса и с това "Канопус В-ИК" се превръща в първия модерен руски спътник, който ще е в състояние да открива пожари в космоса. Голяма част от територията на Русия е покрита с гори и до този момент не е имало ефективно и трайно решение за достатъчно бързо локализиране на пожарите и тяхното потушаване. Надяваме се, че с "Канопус В-ИК" горите ще бъдат много по-добре защитавани.

Спътникът "Маяк" - общ изглед. Илюстрация: Cosmomayak.ru

В периода между 12:01 и 12:26 ч. беше проведено отделянето на 24 малки спътника, един от които е "Маяк". Ако всичко мине по план, през следващите няколко дни "Маяк" ще трябва да разгъне голям отразител с площ 16 квадратни метра. С това спътникът може да стане най-яркият обект на нощното небе след Луната и може би Венера. "Маяк" е първият спътник в Русия, финансиран чрез т.нар. групово финансиране или "краудфъндинг". Но това не е първият опит на руснаците да създадат орбитални "огледала" - два експеримента "Знамя" бяха проведени от орбиталната станция "Мир" през 90-те години на миналия век (за повече информация вижте статията на КОСМОС БГ).

Между 12:51 ч. и 13:35 ч. "Фрегат" извърши серия от маневри с двигателните си системи, за да подготви освобождаването на 48 спътника от поредицата "Дав" в тяхната целева орбита. Разделянето на спътниците приключи в 17:41 ч. българско време.

В 18:18 ч. "Фрегат" излезе от орбита и изгоря в атмосферата по план, приключвайки една много успешна мисия. Безспорно този успех беше нужен за руската космонавтика, която тепърва трябва да се адаптира в новия период от човешката космонавтика, белязана от миниатюризация на космическата техника.

За повече информация относно днешния старт: Роскосмос


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google