Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Спътникът "Маяк" - общ изглед. Илюстрация: Cosmomayak.

27 юли 2017 г. 17:52 ч.

Светослав Александров. На 14-ти юли 2017 г. от космодрума Байконур излетя ракетата "Союз-2.1а" с основен спътник "Канопус В-ИК" и още 72 малки спътника. Един от тези спътници беше "Маяк", който, по думите на неговите създатели, трябваше да стане най-ярката звезда на нощното небе. Това щеше да се постигне чрез разгръщането на светлоотразител с площ 16 квадратни метра.

Създателите на "Маяк" са студенти от Московския политехнически университет, които са успели да съберат средствата по създаването и изстрелването чрез платформата за групово финансиране (или краудфъндинг) Boomstarter. Това само по себе си е много съществен факт. Макар че на Запад има както частно космическо предприемачество, така и любителски спътници, за космонавтиката на Русия явлението е прецедент. С помощта на Boomstarter били събрани около 2 милиона рубли, а в помощ на проекта се присъединили рекламната агенция 12.Digital и "Рокетбанк".

Целта на проекта, освен заявената яркост, бе свързана и с популяризацията на космонавтиката в Русия и повишаване на атрактивността на науката и технологиите сред младите хора. По какъв по-добър начин би могло да стане с това, освен чрез нещо, което явно се вижда?

Но броени дни след изстрелването стана ясно (източник), че възможностите на "Маяк" са доста по-скромни от първоначално заявените. Изкуствената звезда отстъпва на Венера и Юпитер, дори на Сатурн. Тя е по-скоро сравнима с Полярната звезда.

Поради това участници в проекта, които са помагали във финансирането на спътника, обвиниха неговите създатели в неизпълнение на обещанията, съобщава сайтът Vc.Ru. "Ако спътникът не може да бъде забелязан и еднозначно идентифициран с невъоръжено око, тогава целият ви проект се е провалил, защото това беше коренът на всичките красиви заявления във вашата кампания и именно затова хората са дали пари. Иначе се връщаме към факта, че финансиращите проекта просто са участвали в благотворителност и студентско забавление", отбелязва потребител с никнейм Enfriz.

"Ние всички разбираме, че този краудфъндингов проект е бунтарски и нетипичен", отвръща на критиките Александър Панов, ръководител на ангенцията 12.Digital и промоутър на проекта. Когато ние оповестихме, че апаратът ще стане най-ярката звезда, ние базирахме това на собствените си разчети. Но дори и спътникът да не стане най-ярката звезда по каквито и да е причини, а затова е още рано да се говори, ние пак сме щастливи, че сме го изстреляли. Ние сме първите в Русия, изминали по този път - от момента, в който идеята се появи сред ентусиастите, до изстрелването на апарата". Панов също така подчертава, че "Маяк" не е толкова научен, колкото популяризаторски проект, който трябва да докаже, че екип от ентусиасти може да изстреля свой собствен апарат. "Маяк" действително показва, че не само държавни агенции и големи корпорации могат да изучават космоса, но и обикновени хора.

Същевременно още от самото начало експерти в областта на космонавтиката са изразили съмнения относно твърденията, че "Маяк" ще бъде най-яркият обект на небето. Според известния руски популяризатор на космонавтика Виталий Егоров това не прави проекта по-маловажен. Той е на мнение, че изстрелването на "Маяк" представлява чудесен пример за ентусиасти, които искат да създадат подобни проекти. Егоров смята, че грешката при изчисленията за яркостта идва от това, че ентусиастите са разглеждали огледалото като гладка отразяваща повърхност, докато фактически то представлява тънко фолио, което е трябвало да се разгъне в космоса, но след разгъването по него неизбежно биха възникнали извивки и неравности.

"Най-важното доказателство за разгъването на пирамидата на спътника би било бързото орбитално снижение в сравнение с това на други спътници", казва Егоров. "Още е рано да се потвърди дали тя се е разгънала".

Егоров не е на мнение, че цялата краудфъндингова кампания е била базирана на яркостта. Той казва, че мнозина са подкрепили проекта именно поради това, че е създаден от млад екип ентусиасти, които искат да достигнат космоса.

Николай Веденкин, ръководител на лабораторията по космическо инженерство в Московския държавен университет (МГУ), подчертава следното: "Ако си говорим за яркост, инженерите явно са се объркали относно размера на своя "Маяк". Даже "Международната космическа станция" не свети много ярко и е като Полярната звезда. Но станцията е стотици пъти по-голяма от "Маяк". Следователно грешката е в отсъствието на разчета за отражение".

От "Рокетбанк" също не съжаляват за тяхната подкрепа. В прессъобщение те са оповестили, че подкрепят спътника не защото блести, а поради други заявени цели на проекта - спирачни технологии и сваляне на боклуци от орбита.

"Има възможност и не я отричаме, че експериментът може и да не успее. Тук става въпрос за науката и винаги трябва да сме готови за факта, че не всичко може да се получи. Ние като банка счетохме за важно да подкрепим и да опитаме такъв експеримент, понеже той има потенциала да реши сериозни проблеми. Освен това когато "Рокетбанк" беше създадена, това също беше експеримент, в който малцина вярваха", гласи разпространеното прессъобщение.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч