Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Photo credit : Wikipedia user Hajor

29 юли 2017 г. 09:20 ч.

Светослав Александров. Как мислите, че след дълго търсене, най-накрая бихме могли да кажем ясно и категорично, че извънземните съществуват? Повечето хора си представят, че откритието ще е в Архимедов стил, тип "Еврика". Легендата гласи, че близо две столетия преди Христа гръцкият учен Архимед, докато се е къпал във ваната, забелязал как нивото на водата се повдига при потапянето му, от което заключил, че обемът, който водата измества, трябва да е равен на този на неговото тяло. В този момент дошло като ярко прозрение как може да бъде измерен обемът на тела с неправилна форма, до този момент нерешим проблем. Развълнуваният Архимед извикал "Еврика" и изтичал на улиците на Сиракуза гол, за да разкаже за откритието си. Голяма част от космическите ентусиасти са на мнение, че намирането на извънземен живот ще е нещо подобно - ще бъде открит ясен и категоричен сигнал, който най-накрая ще потвърди пред обществеността, че извънземните съществуват.

Но според учения Милан Чиркович от астрономическата обсерватория в Белград подобно развитие би било маловероятно. В своя статия, публикувана за научното списание Space Policy (източник), той защитава тезата, че трябва да се подготвим за бавен и поетапен процес със стъпки на несигурност.

Разбирането на научния прогрес като моменти на "Еврика" е популярно, защото е лесно да бъде разбрано от широката общественост. Училищното образование акцентира върху велики личности, събития и ключови моменти. В реалността обаче научните открития се изявяват бавно и постепенно и като правило процесът е поетапен, отколкото да има ясни и категорични откровения. Откритието на Архимед е по-скоро изключение, отколкото правило. Чиркович твърди, че няма никаква причина да очакваме откритието на извънземен разум да е нещо по-различно от стандартния научен процес. Трябва да се подготвим, че ще мине много дълго време, преди да кажем "Да, има" или "Да, няма". Може да отнеме десетилетия, преди учените от SETI да разгледат всички естествени причини, които не включват извънземни, но обясняват някакъв мистериозен сигнал.

Замислете се например за настоящия дебат около звездата Таби - странен обект в съзвездието Лебед, която е на 1 480 светлинни години от Земята. Тази звезда периодично се прояснява и потъмнява. Някои учени смятат, че причината за това поведение е извънземна структура - напр. сфера на Дайсън (определение според Николай Теллалов: хипотетична структура, астроинженерно съоръжение, което е предназначено да затвори една система в черупка, за да оползотворява цялото излъчване на централната звезда). Други са на мнение, че причината е напълно естествена - примерно екзокомети.

Това е класически пример как научната общност спори и налага един или друг възглед какво би било обяснението, на базата на различни научни наблюдения и опит. Ето защо Чиркович смята, че ще мине известен период, преди да стане ясно дали дадено явление има извънземен или естествен произход, като междувременно ще има сериозни периоди на несигурност.

Има ли основания ученият? Да, много е вероятно да е прав. Изминали са близо шест десетилетия от началото на проекта SETI, а така или иначе ясен отговор на въпроса "Има ли извънземни?" все още не е налице. През това време са направени множество наблюдения, вложени са много надежди, повечето от тях са довели до разочарования, а някои от наблюдаваните явления са останали неразгадани и са потънали в архивите. Възможно е някой ден да се върнем към тях и да преразгледаме възгледите си в полза на по-нетрадиционни. А това ще отнеме време.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч