Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Изстрелването на мисията OCO през 2009 година, което завърши с провал. Photo credit : NASA

5 август 2017 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да изучава връзката между въглеродния диоксид и глобалното затопляне. В хода на полета обтекателят на ракетата не се отдели от спътника и това доведе до авария и загуба на OCO. Две години по-късно, през 2011-та, НАСА се опита да изстреля още една климатична мисия - Glory. Възникна идентичен проблем - обтекателят не се отдели по план и спътникът изгоря в атмосферата.

Повечето критично мислещи хора сметнаха, че става въпрос за ужасно съвпадение. Други обаче не бяха убедени - те заключиха, че загубите на две климатични мисии по един и същ начин са твърде подозрителни, за да са случайни.

Днес, няколко години по-късно, се появяват доказателства, че има вероятност наистина да не става въпрос за случайност, а за сериозни и злоумишлени действия в една компания, която доставя алуминий за НАСА.

Новината беше съобщена от авторитетния сайт НАСАУоч (източник), които се позовават на The Oregonian (източник). НАСА разследва авариите от 2011-та до ден днешен. Миналата седмица случаят доби неочакван обрат, след като ръководител на фирмата Sapa lab се призна за виновен. Дени Бейлиъс потвърди, че в продължение на 13 години е фалшифицирал лабораторни резултати от изследвания на продукти на Sapa и също така е давал заповеди на работници да постъпват по същия начин.

Sapa е световен доставчик за алуминий. Печалбата за 2016-та година възлиза на $6.7 милиарда и осигурява работа за над 22 000 души в 40 държави. Компанията е основана в Осло, но стъпва на американския пазар през 2000 година, когато закупува бившата корпорация Anodizing Inc. Бейлиъс по това време работи в Anodizing, а след това преминава на щат в Sapa, като от 2002 година влиза в лабораторията за изпитанията на продукти.

Съгласно съдебните документи скоро след това Бейлиъс получава инструкции от шефовете си как да манипулира резултатите от изпитанията. През следващата година той самият става шеф на лабораторията. И оттам насетне в продължение на цели 12 години Бейлиъс институционализира практиката да прикрива лошите резултати и да ги заменя с неточните числа. По принцип алуминият, който не премине изпитанията, трябва да бъде предаден за скрап.

Но сега Бейлиъс призна, че тази практика не се е спазвала. Ако съдът го обяви за виновен, той може да лежи 20 години в затвора.

Според The Oregonian грубите нарушения в Sapa никога нямало да бъдат открити, ако не е бил провалът на климатичната мисия на НАСА Glory през 2011 година. Разследващият Уейд Крийгър от директората на НАСА за инспекции започнал да притиска Sapa за отговори, след като открил манипулациите с числата.

Ръководството на НАСА е било шокирано да научи, че съществува вероятност да има връзка между провалените полети и мошеничеството. "Бих бил много ядосан да разбера това", призна Брайън Фофоул, полетен директор на Glory. "Хората в НАСА бяха съкрушени. Те са вложили живота си в тези мисии".

Въпреки че това е неприятна история, не е задължително да има мащабна конспирация, както някои хора биха си помислили. Може би ситуацията е сходна със загубата на руската мисия до Марс "Фобос-Грунт" през 2011 година, когато разследването разкри, че са използвани конвенционални електронни компоненти, които не са сертифицирани за космически полети.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч