Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка на Земята, заснета от автоматичната станция DSCOVR на 9-ти август 2017 г. Тази и още много други снимки можете да свалите от сайта на DSCOVR EPIC: https://epic.gsfc.nasa.gov. Но, разбира се, плоскоземците смятат, че тези фотографии са нарочно манипулирани от НАСА. Photo credit : NASA/EPIC

10 август 2017 г. 19:11 ч.

Светослав Александров. Те са тук. Те са там. Те са наоколо. Те са сред нас. Може и вие да ги познавате, но изобщо да не подозирате, че са такива. Те са хората, които вярват, че Земята е плоска. Понякога събуждат сред другите подигравки, понякога недоумение, понякога дори съжаление.

Но един човек обича тяхното обществено движение! Той се казва Крейг Фостър и е професор по психология.

"Аз не вярвам, че Земята е плоска, но това не е изненадващо, имайки предвид моя бекграунд", пише той за Денвър Поуст. "Аз съм професор по психология, който изучава псевдонауката. Водя лекции за погрешимостта на човешката интуиция и съответстващата нужда от емпиричност".

"Някой би могъл да си помисли, че не мога да кажа нищо положително за плоскоземците, които срещам над собствения си хоризонт. Не е така. Обичам плоскоземното движение", съобщава Фостър и подчертава: "Според мен плоскоземието не е заплаха за научния усет. Такава заплаха отдавна съществува и процъфтява. Вместо това движението на плоскоземците изобличава противоречията, които много хора проявяват, когато очернят вярващите в плоската Земя, но същевременно толерират или активно подкрепят други форми псевдонаука".

Ето какви са противоречията според Фостър:

1. Конспиративни теории. Кръглоземците биха попитали: "Какво ще кажете за снимките на Земята, направени от космоса?". Плоскоземците биха отхвърлили тези доказателства като конспирация на НАСА. Това може да звучи като откачена параноя, но не е много по-различно от конспиративните теории в други сфери на псевдонауката. Обширните доказателства в полза на ваксинирането се считат за изфабрикувани от голямата фармацевтична индустрия. Обширните доказателства в полза на създаденото от човек глобално затопляне се считат за плод на конспирацията на политическите левичари с подкрепата на Грийнпийс.

2. Отрицание на науката. Плоскоземците не са единствени в това да отричат или да пренебрегват научните доказателства. Да, вярно е, че доказателствата срещу плоската Земя са особено силни. И въпреки това според Фостър е лицемерно да смяташ плоскоземците за "глупави" или "луди", когато същевременно подкрепяш целебните кристали, креационизма, антиваксърството, климатичното отрицание и т.н.

3. Образование и безпристрастност. Много гласоподаватели биха искали в учебните програми да влязат известни псевдонаучни теории като креационизма и отрицанието на глобалното затопляне. Те смятат, че предоставянето на различни гледни точки по даден въпрос е обективно и честно. Но по тази логика бихме могли да кажем, че плоскоземците също трябва да получат право да чуем и техния глас на фона на безсърдечните предразсъдъци на учените, които не са отворени към алтернативните начини на мислене.

Фостър е категоричен, че жителите на САЩ сами нараняват себе си чрез подкрепата на едно или друго псевдонаучно течение, но плоскоземното движение дава възможност на страната да се поучи и да израсне над заливащите вълни от псевдонаука.

"Не съм особено притеснен от плоската Земя", пише Фостър. "Притеснен съм, че нашата стара Земя ще се превърне в неваксинирана парникова Земя. Биме могли да подсигурим здравето на Земята като признаем, че плоскоземците не са сами в разпространяването на научно недоказуеми твърдения. Податливостта към псевдонаука е човешка черта. Но заедно бихме могли да регулираме проблемите, породени от тази податливост, като подкрепим автентичното научно образование и прегърнем ефективните начини на научна обосновка".


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google