Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

 

"Озирис-Рекс" засне тази снимка на Земята броени часове след облитането й на 22-ри септември. Photo credit : NASA's Goddard Space Flight Center/University of Arizona

26 септември 2017 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. На 22-ри септември 2017 г. в 19:45 ч. автоматичната междупланетна станция на НАСА "Озирис-Рекс" прелетя край Земята с цел гравитационна маневра, която изпрати станцията на правилната посока към астероида Бену.

В 21:52 ч. след успешното облитане "Озирис-Рекс" включи научните си инструменти, за да ги калибрира като подготовка за истинската научна мисия след пристигането в орбита около Бену. Бяха заснети и снимки, сред които и горепоказаната.

Това е съставно изображение, което беше заснето с помощта на камерата MapCam от разстояние 170 000 километра. В центъра на снимката е Тихи океан, в долния ляв ъгъл се вижда ясно Австралия, а югозападните региони на САЩ са в горния десен ъгъл.

Вероятно се чудите защо снимката е "дефектна" и какви са тези черни ивици в най-горните части. Камерите на "Озирис-Рекс" са предназначени да снимат астероида Бену, който е тъмен обект и за заснемането му е необходимо по-голямо време на експозиция. Те не са специално предвидени да снимат Земята. Когато обектът е ярък като Земята, тогава се налага да се използва по-кратко време на експозиция. В случая за да може "Озирис-Рекс" да направи снимки на нашата планета са използвани кратки времена на експозиция, които са довели до въпросните черни ивици.

Напомням на читателите, че "Озирис-Рекс" е най-новата междупланетна експедиция на НАСА. Тя беше изстреляна на 8-ми септември 2016 година и през 2018 година трябва да влезе в орбита около астероида Бену. "Озирис-Рекс" ще изучава Бену в продължение на 505 дни, след което през 2020 година ще вземе до 2 килограма проби от неговата повърхност. Завръщането на Земята е планирано за 2023-та година и ако всичко мине успешно, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на програма "Аполо" през 70-те години на миналия век.

За повече информация: НАСА


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч