Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Международната окололунна станция може да се превърне в следващото поле на международно сътрудничество между световните космически агенции. Credit : NASA

28 септември 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 27-ми септември, НАСА и държавната корпорация "Роскосмос" подписаха заявление за сътрудничество в областта на изследването и усвояването на далечния космос.

Заявлението потвърждава намерението за използването на "Международната космическа станция" като стъпка към по-нататъшни мисии в далечния космос, както и взаимодействие в рамките на международна лунна програма. Това би включвало създаването на окололунна станция Deep Space Gateway, уеднаквяване на стандартите и съвместни научни мисии до орбитата и повърхността на Луната.

Противно на това обаче, което погрешно отразиха някои български и чуждестрании медии, подписаното споразумение не е окончателният договор за построяване на окололунна станция. Агенциите все още има да извървят дълъг път до тази цел.

Според космическия журналист Джеф Фауст от сайта СпейсНюз (източник) объркването идва от езика, използван в официалното становище на Роскосмос (източник) : "Роскосмос и НАСА вече са стигнали до взаимно съгласие относно стандарта на стиковъчния възел на бъдещата станция". Роскосмос добавя и че "бъдещите елементи на станцията ще бъдат създадени на основата на руски разработки, в това число и стандарти за животоподдържащи системи".

Но НАСА все още не е одобрила формално Deep Space Gateway като програма, нито е търсила финансиране за нея. Това е потвърдено и от изпълняващия длъжност администратор на НАСА Робърт Лайтфуут.

"Това, което наистина си казахме по време на нашите дискусии е, че докато се придвижваме напред след МКС, искаме да се облагодетелстваме от това с всички наши партньори и каквото и да правим, да го правим по глобален начин", казва Лайтфуут. "Нямаме ангажимент за ресурси, нито и ангажимент към програма. На този етап всичко е на концептуално ниво".

И така Deep Space Gateway все още е на ниво концепция, без да е поставена времева рамка за вземането на решение кога и как да бъде изпълнена.

Въпреки че всичко все още е в начална фаза, подписването на това заявление е важна стъпка за международното сътрудничество в космоса, тъй като то не беше повлияно от конфликтите в Украйна, Сирия и където и да е другаде.

Самият бивш администратор на НАСА Чарлз Болден счита, че "Международната космическа станция" заслужава Нобелова награда за мир.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч