Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от изстрелването на "Стратолит" на 1-ви октомври от космодрума Тусон. Photo credit : World View

7 октомври 2017 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Частната компания Уърлд Вю, която провежда мисии до близкокосмическото пространство, оповести една чудесна новина. Последният роботизиран апарат Стратолит, който бе изстрелян от космодрума Тусон на 1-ви октомври, постави рекорд от 5 дни в стратосферата. Преди това апарат на Уърлд Вю е летял най-много до 27 часа от началото на мисията си. Според компанията този път са изпълнени всички изисквания на клиента.

Напомням на читателите, че при един от предходните полети (през юни месец) "Стратолит" прекрати мисията си преждевременно. Тогава роботизираният апарат превозваше до близкокосмическото пространство необичаен полезен товар - пилешки сандвич на KFC.

Полетите с балон до ръба на космоса не са нещо ново. Проблемът е, че те са краткосрочни и след като балонът достигне до голяма височина, той се спуква и мисията приключва броени часове след изстрелването. От компания Уърлд вю обаче са разработили революционна технология, която позволява дългосрочни полети. Ако някой ден "Стратолит"-ите започнат да летят в продължение на месеци, има шанс голяма част от дейностите, които сега се правят от изкуствени спътници, да бъдат поети от близкокосмически балони.

Т.нар. "близкокосмическо пространство" всъщност представлява регион от земната атмосфера, обхващащ стратосферата и мезосферата (на височина между 15 и 100 километра над Земята), от който вече може да бъде забелязана космическата чернота и да бъдат направени наблюдения и научни изследвания.

Уърлд Вю засега провежда комерсиални роботизирани полети, но в близкото бъдеще компанията се надява, че ще започне да изстрелва и хора. Очаква се през близките месеци да бъде изстреляна капсулата "Вояджър" на своя първи тестов полет, а в един момент с нея ще полетят и туристи. Цената за близкокосмическия туристически билет засега възлиза на $75 000 долара, но все още от Уърлд Вю не са оповестили кога се очаква да започне предлагането на услугата.

При всички положения Уърлд Вю се очертават да са конкурент на Върджин Галактик, които ще изстрелват хора в космоса по суборбитална траектория, но на по-кратки мисии и за $250 000 долара. Друга компания с интерес към суборбитален туризъм е и Блу Ориджин, но те все още не са казали колко ще искат от клиентите си за полет.

За съжаление всички компании, които се надяват да започнат космически или близкокосмически туризъм, се забавиха в реализирането на плановете си. Както Уърлд Вю, така и Върджин Галактик и Блу Ориджин преминаха през редица спънки. Да, вярно е - вече живеем в ерата на комерсиалната космонавтика и има компании за всякакви услуги. Но технологията все още е нова, а ще се изстрелват туристи - не професионални астронавти, които са готови да поемат големи рискове за живота си. Туристите искат комфорт и най-вече сигурност.  Звучи клиширано, но е факт - до този момент космосът си остава труден за усвояване. Дано не чакаме още много дълго и до няколко години да влезем в обещаното ни от фантастите космическо бъдеще.

За повече информация: Уърлд Вю


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч