Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Том Стафорд е един от малцината астронавти на НАСА, летяли до Луната. Photo credit : NASA

24 октомври 2017 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. В периода между 1968 и 1972 година общо 24 души летяха до Луната. От тях 12 стъпиха на нейната повърхност. Всичко това се случи в рамките на програма "Аполо". За съжаление след 1972 година пилотираната космонавтика остана прикована в околоземна орбита и все още никой не се е върнал на Луната.

Чудили ли сте се някога как се чувстват ветераните от лунната програма на НАСА относно този факт? Попюлър Мъкеникс ни разказа историята на Том Стафорд - ветеран от четири мисии, проведени в ранния период на американската космонавтика. За пръв път лети на "Джемини 6А" в околоземна орбита през 1965 година, после на "Джемини 9А" през 1966 година. През 1969 година му е първата и единствена експедиция до Луната на борда на кораба "Аполо 10". Макар и да не стъпва на нея, успява да пилотира лунния модул на височина едва 15 километра от нейната повърхност. През 1975 година провежда последното си космическо пътешествие като командир на програма "Аполо-Союз", в рамките на която американски и съветски кораб извършват първото си скачване. 

Днес 87 годишният ветеран, прегърбен от възрастта, с отслабващ глас, все още има сили да се качи на подиума на музея Перот. Ядосан е, че някога за пет години НАСА са построили космодрум, кораби и ракети, с които са излетяли от планетата ни и са стъпили на лунната повърхност, докато днес няма нищо подобно. "Защо да не можем?", извиква той към публиката. "Защо да не можем да го направим отново?"

Кой е виновен за забавянето в пилотираната космонавтика? Том Стафорд хвърля вината основно върху президентите Бил Клинтън и Барак Обама. През 1990 година президентът на САЩ Джордж Буш - старши изковава план за изпращането на човек първо на Луната, после на Марс. След това обаче СССР се разпада, космическата надпревара приключва, а Бил Клинтън прекратява всякакви дискусии за повторни лунни експедиции. Планът е възобновен по време на управлението на Буш-младши под името "Съзвездие". Но президентът Обама го прекратява още в първия си мандат.

"Ако се придържахме към плана, който имахме докато президентът Обама не го прекрати, щяхме да имаме американски астронавти, които летят на американски кораби още през 2013 година", категоричен е Стафорд. 

Въпреки че според Попюлър Мъкеникс както Буш, така и Обама имат вина за недофинансирането на лунния план, именно Обама е този, който прекратява "Съзвездие" и този факт дразни до ден днешен ветераните от програма "Аполо". Скоро след прекратяването Нийл Армстронг, Юджийн Сърнан и Джим Ловъл излизат с публично писмо, осъждайки действията на администрацията на Обама. Том Стафорд не подписва писмото, но по никакъв начин не стои спокоен, без да си изразява мнението. "Обама дойде и каза "край". Не можеш дори да говориш за полети до Луната", вбесява се той.

Нима обаче положението е толкова трагично? Нима днес няма напредък? Някога НАСА е командвала и насочвала строежа на космическите кораби, но днес не е така.  Днес агенцията само поощрява и подкрепя финансово, но частни компании са тези, които създават дизайна на корабите и ракетите. Нима Блу Ориджин и СпейсЕкс не постигнаха невероятни успехи в преизползваемата ракетна технология?

Стафорд не е впечатлен. "Те искат да използват повторно първата степен, но ние сме го правили в продължение на 30 години", лаконичен е той. "Наричахме го "Космическа совалка". Случайно да сте чували за това нещо?". По-голяма част от хардуера на совалките е бил преизползваем. "Единственото нещо, което хвърляхме, беше големият горивен резервоар", казва астронавтът-ветеран.

Прочетете цялата история на английски език на Попюлър Мъкеникс.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google