Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

 

Снимка от успешното кацане на совалката "Дрийм чейсър" след вчерашния изпитателен полет. Photo credit : NASA

12 ноември 2017 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Вчера малката космическа совалка "Дрийм чейсър" на частната компания Сиера Невада извърши важен изпитателен полет. В рамките на полета совалката беше издигната от хеликоптер в атмосферата, след което пусната да лети свободно. "Дрийм чейсър" успя да извърши великолепно планиране и успешно кацане.

Засега Сиера Невада не е публикувала голямо количество информация относно полета, освен че той е завършил с успех, както и няколко снимки. Допълнителни данни ще бъдат оповестени утре, в понеделник, когато очакваме да получим и видео от теста. Въпреки това можем да кажем, че вчерашният полет беше изключително съществен за частната компания. Това бе първият свободен полет след 2013, когато по време на планиране и кацане совалката не успя да освободи един от колесниците си. Тогава "Дрийм чейсър" излезе извън границите на пистата и претърпя някои дребни увреждания. Вчера подобни проблеми не е имало.

През 2014 година Сиера Невада понесе тежък удар. Дотогава компанията разработваше совалката с намерение да извозва астронавти до "Международната космическа станция", но на 16-ти септември същата година загуби договора, като НАСА избра да се довери само на две фирми - СпейсЕкс и Боинг. Те и досега работят по пилотирани космически кораби "Драгън 2" и "Старлайнер" и първите им изпитания се очакват догодина. Рязкото секване на средства за Сиера Невада доведе до временно замразяване на проекта "Дрийм чейсър"„

Но миналата година събитията претърпяха обрат - НАСА избра три фирми за доставки на полезен товар до "Международната космическа станция", сред които е и Сиера Невада (другите две са СпейсЕкс и Орбитал). Работата по "Дрийм чейсър" беше възобновена, а от тази година започнаха отново изпитателните полети.

Първият космически полет на "Дрийм чейсър" може да бъде проведен още през 2019 година, а извозването на полезен товар до "Международната космическа станция" ще започне през 2020 година. Засега договорът с НАСА не включва възможност за превоз на хора, но Сиера Невада иска да внедри животоподдържащи системи и да одобри совалката и за пилотирани полети.

За повече информация: Туитър страницата на Сиера Невада


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google