Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

12 ноември 2017 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Приблизително три тона и половина полезен товар, в това число храна, дрехи и научни експерименти, отпътуваха днес към "Международната космическа станция" след като ракетата "Антарес" на Орбитал благополучно изведе в околоземна орбита частния американски кораб "Юджийн Сърнан". Изстрелването беше осъществено в 14:19 ч. българско време от космодрума Уолопс.

Прикачването на кораба "Юджийн Сърнан" към станцията е планирано за 14-ти ноември. Корабът ще престои прикачен към МКС до 4-ти декември, като през това време астронавтите ще трябва да го разтоварят, след което ще го напълнят с отпадъци. След приключването на експлоатацията на "Юджийн Сърнан" той ще изгори в земната атмосфера.

Юджийн Сърнан, на който е кръстен този кораб от серията "Сигнус", е последният астронавт, разходил се на повърхността на Луната като част от мисия "Аполо 17" през 1972 година. Сърнан напусна този свят през януари. Частната компания Орбитал по традиция кръщава корабите си на покойни астронавти.

Изстрелването трябваше да бъде осъществено още вчера, на 11-ти ноември. Всичко по време на обратното броене беше наред, но в последните минути нагъл пилот на частен самолет наруши въздушното пространство над космодрума, а опитите да го изгонят се провалиха. Днес също можеше да се стигне до подобен развой, след като лодки се приближиха твърде много до площадката. Вероятно този факт изненадва мнозина читатели. Как е възможно подобно нещо изобщо да се допуска в САЩ? Нали в страни, чиято космонавтика е най-вече контролирана от военните като Русия и Китай, това никога не би било допуснато?! Да, вярно е - политическата обстановка на запад е много по-либерална в това отношение и подобни нарушители често пъти се отървават само с глоби. Но една от причините, поради които подобни неща се случват на Запад е че там просто има твърде много хора, които разполагат с частни яхти и самолети, тяхна лична собственост. Докато в държави като Китай такова явление не съществува, поне не в такива големи мащаби.

Днешният полет беше важен за Орбитал, тъй като след повече от година прекъсване ракетата "Антарес" се завърна в експлоатация. Досега тази ракета е летяла само на мисии за нуждите на НАСА и "Международната космическа станция", но не и за частна фирма. Възможно е днешният успех да привлече интересите на частни космически компании. "Антарес" е уникална ракета, тъй като е пример за безпрецедентен за космонавтиката аутсорсинг. Само втората степен се разработва от Орбитал, а първата степен се произвежда от украинското бюро "Южное". Степента е екипирана с произведени в руското предприятие "Енергомаш" двигатели "РД-181". Нарочно използвам израза "произведени в руското предприятие", а не "руски двигатели", защото читатели на сайта се свързаха с мен, да ме коригират, че изразът "руски двигатели" е некоректен. Действително ракетата "Антарес" е американска, защото собствеността е на американската компания Орбитал. Двигателите също са американски, дори и да се произвеждат в руско предприятие, тъй като лицензът им е американски. На практика Русия не би могла да ги използва за нуждите на нейните ракети, без да ги откупува от американската компания-праводържател.

Запис от днешното изстрелване: Тук (Youtube връзка)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google