Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Днешното изстрелване бе второто, проведено от новия руски космодрум Восточний. Снимка: Роскосмос

28 ноември 2017 г. 12:40 ч.

Светослав Александров. Днес в 07:41 ч. българско време от новия руски космодрум Восточний излетя космическата ракета "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат", основен спътник "Метеор-М" №2-1 и още 18 малки спътника.

Девет минути и двадесет и три секунди след началото на полета беше потвърдено отделянето на "Фрегат" от тристепенната ракета-носител в първична орбита. Полетът първоначално беше обявен като успешен (източник: Роскосмос). Руските медии оповестиха (източник), че вицепремиерът Дмитрий Рогозин е поздравил екипа във връзка с благополучното изстрелване.

Радостта обаче се оказа кратка, а успехът - обявен по-рано, отколкото е трябвало... Няколко часа по-късно медиите обявиха, че все още не е установен радиоконтакт с "Метеор-М". Роскосмос също потвърди, че е възникнала непредвидена аномалия - спътникът не се намира в целевата орбита.

До този момент не е ясно каква е причината за провала, а понастоящем специалистите анализират постъпилата информация. Според Интерфакс (източник), които се позовават на свой осведомител от ракетно-космическия отрасъл, има човешка грешка - по време на първото запалване на двигателите на блока "Фрегат" той не е бил в нужната ориентация за извеждане в орбита, поради което блокът заедно с прикачените към него спътници паднали в Атлантическия океан.

ТАСС от своя страна се позовават на друг източник, според който първото включване на двигателите на "Фрегат" се е случило според плана в точния момент, но не е ясно дали е завършило в точното време или е било прекратено предварително. Възможно е блокът да се е взривил.

Каквато и да е причината за аварията, тя нанася сериозен удар върху руските космически планове, още повече, че космодрумът Восточний е най-мащабният руски космически проект след разпадането на СССР. Тогава старият космодрум Байконур остана на територията на Казахстан, а за да могат да провеждат свои полети, руснаците трябва да се съобразяват с чужда държава. Строежът на Восточний започна след 2007 година в Амурската област, на мястото на изоставената ракетна площадка Свободний. Днес той е оборудван с модерна и съвременна техника, а на 28-ми април 2016 година беше проведено първото  изстрелване. Днешното бе второто, а до края на 2017-та беше предвиден още един полет. Не е ясно как ще се отрази аварията на по-нататъшния график.

Това не е първият проблем, възникнал с ускорителен блок "Фрегат" този месец. В началото на месец декември трябваше да излети ракета "Зенит" с блок "Фрегат" и анголски спътник "Ангосат-1", но по време на наземната подготовка и зареждането на "Фрегат" с гориво преди няколко дни възникнаха проблеми с клапаните. Сега стартът е насрочен за 26-ти декември, но е възможно покрай днешната авария да бъде изместен и за по-нататък през 2018 година.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч