Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

19 декември 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Дълго време умувах дали да ви покажа това ревю. От една страна защото всеки възприема изкуството през собствената си призма. От друга страна аз не съм типичният кино фен. Не е особено голяма тайна, че нямам високо време за съвременното киноизкуство. Смятам, че компютърната епоха е нанесла съкрушителен удар върху него - в един свят, в който киноиндустрията здраво е пострадала от пиратлъка, но същевременно благоденства от CGI технологиите, се е стигнал до логичен завършек, в който продаваемите и успяващи филми са "дъвка за очите" - т.е. ако човек иска да им се наслади, това може да стане само в киносалона (освен ако не разполага с домашно кино), но извън него те не могат да оцелеят, просто защото не предлагат нищо съществено. Окото е преситено, разумът гладува. След поредното ми (рядко) ходене на кино с компания преди няколко месеца, една моя приятелка каза: "Ох, омръзна ми, искам да гледам нормален филм". Разбирам я - за един човек, роден през 90-те, който е израснал с класиките от 70-те и 80-те, много трудно може да се впечатли от това, което модерната индустрия бълва на килограм. И аз искам нормални филми - с обикновено, но не изсилено повествование. Завръзка, кулминация, развръзка. С обикновен човешки хумор. С ефекти, но за ордьовър, а не да са всичко, което го има. 

Въпреки колебанията си накрая реших да си публикувам ревюто, просто защото може да има други хора като мен - възприемащи модерното изкуство по сходен начин, или просто не са много в час със съвременните тенденции. 

И понеже ревюто ми е субективно, длъжен съм да подчертая следното: "залюбих" Star Wars късно. Като тийнейджър се интересувах най-вече от твърда научна фантастика, а вселената на "Междузвездни войни" се доближава много повече до фентъзито, отколкото до класическите научнофантастични жанрове с космически кораби. Имаме Черни лордове, имаме един или двама Избрани да спасят света, има магии (дори и да са обяснени наукоподобно) и вълшебно вдигане на предмети. Създателите на "Междузвездни войни" не са създавали вселената с намерението да отговаря на научните открития, но не им е било това целта. Мога да кажа, че харесах филмовите серии с течение на годините, когато същевременно преоткрих другите литературни жанрове. Освен това не съм от старите фенове - т.е. почнали с класическите епизоди, които сега са известни като 4-ти, 5-ти, и 6-ти. Напротив - почнах си с предисторията, с Анакин Скайуокър, с Джар Джар Бинкс ако щете и чак тогава преминах на "класиката". 

И така, през 2015-та година аз изгледах първия епизод от новата трилогия, а сега подходих към новата серия без особено големи очаквания. Накратко казано: Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi не е лош филм. През изминалите години съм се нагледал на такива бълвочи, че съм ги зарязвал още по средата. На фона на това The Last Jedi е класи над тях. Но не е и добър на фона на стандартите, които предишните епизоди са поставили. Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi е типичен съвременен филм. 

Дали ще го харесате? Не знам. Ако погледнете отзивите на Rotten Tomatoes, макар и критиците да се изказват ласкаво (93% дават положително ревю), публиката дава 56%. Не съм наясно доколко са обективни тези оценки, може да има тролове, които многократно цъкат минуси с фалшиви профили. Но от това, което виждам в социалните мрежи, отзивите наистина са 50 на 50. Или хората го обичат, или са разочаровани.

А дали ще го обичате или ще го намразите, зависи силно от това как ще подходите. Ако подходите към него като към съвременен филм (какъвто е) и се оставите да се насладите на ефектите, без да сте претенциозни към очевидните му недостатъци, ще го харесате. Но ако очаквате задълбочен сюжет с многопластови и комплексни герои,  особено ако сте дългогодишен фен на Разширената Вселена, може да останете силно разстроени. Горе-долу такова е мнението и на Алиса Розенбърг от Уошингтън Поуст.

Накратко казано: The Last Jedi има типичните за съвременните филми CGI ефекти. Много зрелище. Много динамика. Много екшън. Много изкуствен, пресилен и клиширан хумор (даже Джар Джар ми харесва повече на фона на форс-гъделичкането с тревичка). Филмът се опитва да улови точното настроение в конкретния момент, без да цели нищо повече от това. Ще отидете на кино, ще кажете няколко пъти "Уоу!" и "Уау!", ще се засмеете веднъж-дваж и това ще е.

За сюжета няколко думи (без да развалям вашето впечатление от историята). Различните герои получават различно внимание, а и самото качество на отделните сюжетни линии варира. Най-голямо внимание е обърнато на Бен Соло (Кайло Рен), който, за да се подчертаят човешките му черти, вече не прилича на Доналд Дък. Ще разберете малко повече за него, кой е, за какво се бори, защо е такъв, а не онакъв. Рей също получава съществено развитие, но може би не такова, каквото очаквате. Прочие, това е валидно за една съществена част на останалите герои, които също поемат в различна на очакванията посока (някои западни ревюиращи дори казват, че  Дисни напълно унищожават старата "вселена" и правят тотален "ребуут"). Страничната сюжетна линия на Фин и Роуз е изцяло аут-ъф-плейс (не говоря за политкоректността) и крайно неудовлетворителна. Второстепенните герои са занемарени и недовършени. След приключването на филма остават много въпроси "защо", но не поради причината, че това е едва вторият епизод от трилогията. А "защо" по оня абсурден начин, когато четеш някаква книга с толкова объркан сюжет, че се удряш по главата с нея. 

От друга страна визуалните ефекти са наистина класа. Преходът към свръхсветлинна скорост е най-доброто и епично нещо, което можете да видите и само затова си струва да изгледате филма на кино. Космическите битки са наситени с емоционален заряд. 

Като заключение бих казал, че не съжалявам, че похарчих парите си, за да отида да го гледам. Имаше някои добри моменти, макар че разочарованието леко взима превес. Кой знае - може би, както е било и преди, последният филм от новата поредица ще е най-добър?

Груба оценка: 4.9/10 (Светльови критерии)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google