Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Любопитната находка, на която марсоходът "Кюриосити" се е натъкнал на 31-ви декември 2017 г. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/LANL

6 януари 2018 г. 11:45 ч.

Светослав Александров. Открити ли са ихнофосили на Марс? Както отразих на страниците на КОСМОС БГ преди няколко дни [1], получените снимки от Марс навръх Нова година са изключително интригуващи.

Именно затова журналистът Ленърд Дейвид от Inside Outer Space се свърза с учения Ашуин Васавада от Лабораторията за Реактивно движение на НАСА [2], който работи с марсохода Кюриосити.

Според Васавада любопитните структури, открити от "Кюриосити" са много малки - около милиметър-два широки и пет милиметра дълги. Те действително са уникални и екипът планира да придвижи марсохода към тях, за да ги изследва по-подробно.

Марсоходът "Кюриосити" засне тази снимка на марсианска скала с помощта на камерата MAHLI на 2-ри януари 2018 г. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

Но дали тези новооткрити структури са с геологичен или биологичен произход?

Засега учените от НАСА не могат да кажат.

Относно вероятността те да са ихнофосили: "Не го отхвърлям като възможност", смята Васавада. "Но няма да се хвърлим направо на това  първоначално обяснение". Според учения може да се намери геологична причина - структурите изглеждат ъгловати, насочени са в различни посоки, което би могло да означава, че по някакъв начин са свързани с кристалите на скалите. Васавада обаче предупреждава, че и това е само едно от множеството възможни обяснения.

Екипът на "Кюриосити" дискутира върху произхода на структурите, но има шанс никога да не се стигне до разгадаването на мистерията дали са с организмов или геологичен произход. Как би могъл един робот на Марс да разграничи кристализационен от биологичен процес?

"Твърде голямо предизвикателство дори и на Земята е да се разграничи между двете неща, ако не сме в състояние да поставим тези структури в лаборатория и да потърсим присъствието на органична материя", казва Васавада. "Разполагаме с доста ограничени способности да установим дали дадено нещо е биологично или не".

Тези ихнофосили са заснети на Земята в областта Сийзър Крийк, Охайо. Photo credit : Curtis Davies

Междувременно структурите ще бъдат изучени от камерите MAHLI и Chemcam, както и от спектрометъра APXS.

"Снимките от "Кюриосити" действително изострят нашето любопитство", обяснява Паскал Лий, планетарен учен от Марсианския институт и института СЕТИ. Но разполагайки само с фотографски материал, ученият смята, че "строго минералният произход е най-вероятното обяснение".

И все пак признава, че на пръв поглед новооткритите структури напомнят за биотурбация - процес, при който живите организми в седиментите променят тяхната структура.

Но какви биха били последствията за науката, ако се окаже, структурите наистина са фосили? Това би означавало, че еволюцията на живота на Марс е надминала едноклетъчния етап и са се появили многоклетъчни организми. А това е изключително твърдение, смята Лий и напомня думите на Карл Сейгън: "Изключителните твърдения се нуждаят от изключителни доказателства".

Поради тази причина още проучвания ще са необходими - включително изследвания, които биха позволили да се отсеят по-тривиалните обяснения и чак тогава да се стигне до изключително обяснение.

В науката този принцип се нарича "Бръснач на Окам" : първоначално се търси най-простото възможно или най-вероятното обяснение. Или както е в случая: има структури на Марс, които, заснети с камерите на "Кюриосити", приличат на фосили, но не са фосили, а са възникнали чрез кристализация или чрез друг по-прост геологичен път. Другото обяснение - че става въпрос за фосили, изисква по-сериозни доказателства - трябва да се потвърди със сигурност какви организми са причинили въпросните структури. За съжаление на този етап не разполагаме с категорични доказателства за съществуването на Марс дори на бактериален живот, а какво остава за многоклетъчен.

Проблемът с бръснача на Окам е, че ако винаги търсим най-простото обяснение, има вероятност да пренебрегнем множество други валидни хипотези. Освен това, понеже едно обяснение е по-вероятно от други обяснения, не следва задължително, че то е вярното в абсолютен смисъл.

Затова е хубаво да напомним, че е важно да сме скептици, но същевременно трябва да внимаваме да не се превърнем в циници. Разглеждайки въпроса за живота на Марс (или където и да е в космоса), все по-възможно е, както ученият Милан Чиркович от астрономическата обсерватория в Белград писа миналата година и както беше отразено в КОСМОС БГ (линк) : Откриването на извънземен живот вероятно ще е бавен и поетапен процес, а не момент на Еврика.

Като правило научните открития се изявяват бавно и постепенно, процесът е поетапен и рядко има ясни и категорични откровения. Няма никаква причина да очакваме, че откритието на извънземен живот ще е нещо по-различно от стандартния научен процес. Ще мине дълго време, преди да можем да заявим категорично "Да, има" или "Да, няма".


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google