Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от изстрелването на 8-ми януари. Photo credit : SpaceX

9 януари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. През нощта на 8-ми януари ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс изведе в орбита спътника "Зума". Всичко изглеждаше наред по време на първоначалните етапи от полета, а първата степен на ракетата извърши успешно кацане. Никой обаче не знае какво точно се е случило след етапа на запалване на втората степен на ракетата - "Зума" е силно засекретена мисия. Детайлите около спътника са твърде неясни. Знае се само, че изпълнител на проекта е аерокосмическата компания Нотроп Груман. Но не се знае кой е поръчителят - нито една американска правителствена агенция не е оповестила, че "Зума" е нейна собственост.

Късно снощи в мрежата започнаха да обикалят слухове, че "Зума" се е провалил в орбита. Първо Арс Текника съобщи на базата на неофициални източници [1], че спътникът е паднал от орбита заедно с отработената втора степен на ракетата "Фолкън 9".

До настоящия момент Нортроп Груман отказва да потвърди състоянието на "Зума". След запитване от журналисти, компанията излезе с лаконично съобщение: "Това е класифицирана мисия. Не коментираме класифицирани мисии".

От СпейсЕкс също нямат право да коментират "Зума", но нямат забрана да коментират ракетата си. И по техните думи няма проблем с ракетата-носител. "Не коментираме мисии от този тип, но до този момент прегледите на данните показват, че ракетата "Фолкън 9" е работила нормално", оповестяват от компанията.

По поведението на СпейсЕкс също изглежда, че няма никакъв проблем с ракетите "Фолкън". Компанията продължава подготовката на следващите полети по план. Вчера ракетата "Фолкън Хеви" отново беше изведена на стартовата площадка за статично огнево изпитание. Ако има проблеми с вторите степени, всички подготовки щяха да са замразени, а полетите- отложени до установяването на първопричината.

Но не е ли вината на СпейсЕкс, ако спътникът не се е отделил от ракетата - носител и вместо в орбита, се е разбил в океана? Съгласно по-предна информация от Wired [2] това може да не е така - корпорацията Нортроп Груман не само е построила спътника "Зума", но и специалния адаптер за прикачването му към ракетата. Т.е. вероятно става въпрос за аномалия с адаптера, който не е собственост на СпейсЕкс.

Много астрономи - аматьори, които са наблюдавали и са снимали изстрелването, докладват същото - те са видели успешно освобождавенето на конуса на ракетата, както и работата на втората степен до момента на извеждането й от орбита. Всичко е било съобразно очакваното време. Скоро след вчерашното изстрелване спътникът беше също така каталогизиран в орбита.

Тъй че изглежда, че ако е имало аномалия или авария, само Нортроп Груман знае какво точно се е случило.

Но имайки предвид строго секретния характер на мисията, най-вероятно никога няма да научим.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google