Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка от днешното успешно излитане. Photo credit : JAXA

3 февруари 2018 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. Броени седмици след като американската компания Рокет Лаб изстреля успешно за пръв път до орбита 17-метровата микроракета "Електрон", днес имаме нов пробив в областта на малките космически апарати! Тази сутрин в 07:03 ч. българско време от японския космодрум Учиноура излетя благополучно микро-ракетата "SS-520-5" и тя достави малък спътник в орбита.

С това Япония влезе в историята на космонавтиката като страната, изстреляла успешно най-малката орбитална ракета. Дължината на ракетата "SS-520-5" е 9.54 метра, диаметърът й е половин метър, а стартовото тегло възлиза на 2 600 килограма. Никога досега толкова малка ракета не е доставяла благополучно спътник в космическото пространство!

Космическият спътник, изведен в рамките на днешния полет, носи името TRICOM-1R. Това е сателит от типа CubeSat и тежи едва 3 килограма. Спътникът е идентичен на TRICOM-1, който беше изстрелян в началото на 2017 година с ракета от същия тип, но тогава полетът завърши с провал. 

Двустепенната ракета "SS-520" не е нова - тя дебютира през 1998 година като суборбитален носител. Но за днешния полет тя беше екипирана с мъничка трета степен и така бе преобразувана в ракета от орбитален клас. 

Разработката на малки космически ракети е перспективен дял в космонавтиката. Една от областите на космическите науки, която силно се разви през последните години, е областта на малките изкуствени спътници. Както неведнъж съм подчертавал на страниците на КОСМОС БГ, днес за под $100 000 долара всеки човек може да построи спътник от типа CubeSat, а за още толкова може да го изстреля. Доскоро възможностите за полети на малки апарати бяха ограничени - те или се извеждаха като вторичен товар на големи ракети, или се пускаха от борда на "Международната космическа станция". 

С въвеждането на микроракети в експлоатация обаче става възможно малките космически апарати да летят до специализирани космически орбити. Очаква се през следващите няколко години да бъдат създадени мега-групировки от стотици, даже хиляди малки спътници, които ще служат за наблюдение на Земята, телекомуникационни услуги, научни мисии и т.н. Скоро може да станем свидетели и на първите полети на малки апарати отвъд околоземна орбита, до Луната и Марс. 

Няма спор, че живеем в най-вълнуващите космически времена. Сега, след като станахме свидетели на полета на най-малката орбитална ракета, ще насочим вниманието си към най-голямата - "Фолкън Хеви". Стартът на "Фолкън Хеви" е предвиден за 6-те февруари.

И ако се чудите колко по-голяма е най-голямата ракета в сравнение с най-малката, достатъчно е да кажем, че в носовата част на "Фолкън Хеви" могат да се поберат 13 ракети от типа "SS-520-5" (източник).

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч