Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

6 февруари 2018 г. 23:15 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 22:45 ч. българско време от историческата площадка на центъра Кенеди LC-39A, от която в миналото са излитали пилотираните експедиции до Луната "Аполо", в космоса се отправи за пръв път свръхтежката ракета на СпейсЕкс "Фолкън Хеви". 

Това е първата ракета със способност да изстрелва над 50 тона полезен товар, разработена в САЩ след приключването на лунните експедиции "Аполо" и изстрелването на космическата станция "Скайлаб". Понастоящем "Фолкън Хеви" може да извежда в околоземна орбита 57 тона, ако лети във възвръщаем режим, а в невъзвръщаем режим - 64 тона.

По време на днешния полет "Фолкън Хеви" летя във възвръщаем режим. Всички първоначални етапи от полета минаха напълно успешно - отлитането, отделянето на страничните ускорители, разделянето на степените, запалването на двигателя на втората степен и въвеждането на полезния товар в околоземна орбита.

Но има и една разлика между съвременната епоха и епохата на програма "Аполо", колкото и да обичаме да ги сравняваме. Ракетата "Сатурн 5" е била невъзвръщаема, докато компонентите на първата степен на "Фолкън Хеви" биха могли да се връщат на Земята. В рамките на днешния полет бе постигнат още един забележителен успех - връщането на двата странични ускорителя едновременно:

Кадър от днешното приземяване на страничните ускорители. Photo credit : SpaceX

За съжаление според предварителната информация централното ядро на ракетата не е извършило успешно кацане на плаващата платформа, но надали този факт може да помрачи днешния успех. 

Засега полезният товар под формата на баласт, автомобил "Тесла Роудстър", манекен, облечен в скафандър, множество камери и сензори се намира в първична околоземна орбита. Полетът продължава - шест часа след изстрелването очакваме ново запалване на втората степен и отправянето на полезния товар по посока на планетата Марс! (РЕДАКЦИЯ на 7-ми февруари 2018 г. в 08:10 ч. : запалването на втората степен беше успешно и "Тесла Роудстър" лети на път към Марс)

Едно е ясно - днешният полет е успешен. Много по-успешен, отколкото самият Илон Мъск се надяваше (той предричаше 50%-тен шанс за авария и се молеше тази авария да не стане в близост до стартовата площадка). 

Полетът безспорно беше събитието на 2018-та година. Не едно от събитията. А събитието. Независимо какво ще се случи оттук насетне през годината, нищо не може да засенчи успеха на СпейсЕкс.

Защото днес, след близо пет десетилетия прекъсване, от стартовите площадки на САЩ отново летят свръхтежки ракети. Днес, след цели пет десетилетия хиатус, СпейсЕкс повтори ранните успехи на "Аполо 4" и "Аполо 6". 

Дано това е само началото. Дано хора съвсем скоро се отправят отново към Луната и за пръв път сред планетите от Слънчевата система. 

Днешният полет беше наблюдаван в реално време от стотици хиляди хора посредством стриймовете на СпейсЕкс в Ютуб. Няколко хиляди гледаха старта в близост до самата площадка. Сред тях бе и астронавтът на "Аполо 11" и вторият човек, стъпил на Луната - Бъз Олдрин. 

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч