Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Камерите на "Тесла Роудстър" направиха последна снимка на Земята, преди колата и нейният манекен Старман да се отправят далече от Земята, на път към орбитата на Марс. Photo credit : SpaceX

8 февруари 2018 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Приключи активната част на мисията, изведена от "Фолкън Хеви". Вчера Илон Мъск показа в социалните мрежи последната снимка [1], направена от камерите, прикачени към автомобила "Тесла".

На снимката се вижда самият автомобил "Тесла Роудстър", неговият "шофьор" Старман, облечен в скафандър, както и Земята.

"Тесла Роудстър" ще продължи своя път пасивно към орбитата на Марс. Пресичането на траекторията, по която Марс обикаля около Слънцето, ще стане през юли, след което "Тесла" ще продължи към астероидния пояс. На 19-ти ноември реещият се автомобил ще се отдалечи до своето най-голямо разстояние от Слънцето, възлизащо на около 254 милиона километра.

Това бе първото междупланетно изстрелване на частен проведен товар, проведено от частна компания с частна ракета.

Няма съмнение - макар и мнозина да разкритикуваха Илон Мъск за избора му на полезен товар при дебютния полет на "Фолкън Хеви", това се оказа правилен избор. Общо осем милиона души наблюдаваха полета в реално време през стрийма на СпейсЕкс. Днес почти всеки човек знае за мисията, а кадрите на шофираната от Старман кола "Тесла Роудстър" са най-близкото, което можем да си представим до пилотиран междупланетен полет.

Полетът на "Фолкън Хеви" силно напомня на мисиите "Аполо 4" и "Аполо 6", при които през 1967 и 1968 г. НАСА тества тежкотоварната ракета "Сатурн 5". Днес обаче космическият проект е ръководен не от държавната агенция, а от частна фирма. Мисията е много по-стилна, отолкото са били историческите експедиции.

Тази година, когато празнуваме 50-годишнината от "Аполо 6" през април и "Аполо 8" през декември, ще можем да си казваме: да, след половин век прекъсване човечеството отново разполага със свръхтежка ракета, изпратила товар отвъд околоземна орбита.

До този момент в историята на човечеството е имало едва три други ракети от категорията свръхтежки - т.е. със способност да пращат над 50 тона товар в орбита. Това са били "Сатурн 5" на САЩ и "Н1" и "Енергия" на СССР. Но от тях само "Сатурн 5" е извеждала товар отвъд околоземна орбита - корабите от мисиите "Аполо". "Н1" провела четири полета, всичките завършили с провал в края на 60-те и началото на 70-те години, а "Енергия" е имала само два успешни полета - на "Полюс" и "Буран", но и двата са били до околоземна орбита, а не до междупланетното пространство.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч