Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Спътникът IMAGE. Photo credit : NASA

10 февруари 2018 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. На 25-ти март 2000 г. космическата ракета "Делта 2" успешно извежда в космоса IMAGE, изследователски спътник на НАСА. Сателитът работи успешно в продължение на близо шест години и прави важни проучвания за земната магнитосфера и нейното взаимодействие със слънчевия вятър. Мисията е толкова успешна, че на базата на нейните данни са написани близо 400 научни публикации в академични списания.

За съжаление през декември 2005 година IMAGE неочаквано преустановява радиовръзката си със Земята. Последващите опити да бъде възстановена работоспособността на спътника, които включват изпращането на команди "на сляпо", използването на различни DSN антени и дори непринадлежащи на НАСА комуникационни станции, завършват неуспешно и мисията е обявена за приключена. Така спътникът е счетен за мъртъв и нефункционален. 

В началото на януари 2018-та година ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9" извежда в орбита силно засекретен спътник за американските военни, известен под кодовото название "Зума". Поради неоповестени причини стартът се проваля, макар че космическите експерти подозират, че причината за провала може да се крие в дефектен адаптер на компания Нортроп Груман. Разбира се, в днешно време колкото и да е секретен един проект, той никога не може да бъде скрит изцяло - особено от очите на астрономи-аматьори, които наблюдават нощното небе и разгадават някои от тайните дори и на военните проекти. Така през януари астрономът-аматьор Скот Тили започва да търси въпросния спътник "Зума", но вместо това попада на сигнал от друг спътник. Това първоначално не го изненадва - астрономът пише, че си е в реда на нещата понякога да открие данни от други сателити (източник: skyriddles).  Но след проверка на информацията за евентуалния източник, Тили е шокиран - сигналът идва от отдавна загубения IMAGE! 

Впоследствие НАСА се заинтересува от случая и потвърждава - спътникът наистина е "възкръснал", батерията му е напълно заредена и нещо повече - изглежда в добро състояние! Следващата стъпка за агенцията ще е да активира научните му инструменти на борда. Но това може да се окаже доста трудна задача - говорим за 12-годишен софтуер, инсталиран на дори още по-стар компютър. Компютърните системи и софтуерът са се развили драстично за това време, тъй че ще има нужда от време специалистите да се научат как правилно да управляват спътника.

Понастоящем има някои загадки, на които все още няма отговор. Основните въпроси, които НАСА се опитва да разгадае, са:

1. Какво е довело до това спътникът да се рестартира и да започне отново да изпраща радиосигнали?

2. Защо само една част от бордовите електронни компоненти работят, но не и другите? Нещо повече - НАСА понастоящем комуникира със спътника посредством бордовия електронен комплект А. Само че през 2004 година специалистите смятаха, че комплектът А се е повредил безвъзвратно и не може да бъде използван, поради което комуникацията беше превключена към комплекта Б. Поради какви причини комплектът А отново работи след толкова време, това предстои да бъде тепърва разгадано.

Ако през следващите дни и седмици бъде установено, че някои от научните инструменти на IMAGE продължават да работят и могат да събират още изследователски данни, ще бъде свикан борд от учени, които ще разгледат научния потенциал и евентуално възможността за възобновяване на дейността на мисията на фона на ограничения бюджет, който се полага за вече работещи изследователски експедиции на НАСА. 

За повече информация: НАСА


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google