Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На снимката: екипажът на "Союз МС-08" позира пред кораба си. Photo credit : Roscosmos 

7 март 2018 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине наред, на 21-ви март (сряда) в 19:44 ч. българско време от космодрума Байконур ще излети ракетата-носител "Союз ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-08". 

На борда на кораба ще пътуват трима души: американските астронавти Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд, както и техният руски колега Олег Артемиев. Как така се получи, че на "Союз МС-08" ще лети предимно американски екипаж, ще разкажа подробно в тази статия. Но първо - няколко думи за членовете на мисията. 

Олег Германович Артемиев е роден в Рига, Латвийска ССР на 28-ми декември 1970 година. Той е женен за Ана Сергеевна и двамата имат един син. Космонавтът е получил своето образование в Талинския технически университет. Избран е в отряда на космонавтите през 2003 година. В периода между 2007 и 2008 година участва в програмата "Марс 500" за симулация на пилотиран полет до Марс. Полита реално в космоса за пръв път през 2014 година с кораба "Союз ТМА-12М".

Дрю Фойстел и Рики Арнолд са ветерани от програмата "Космическа совалка" на НАСА. Фойстел е роден на 25-ти август 1965 година в Пенсилвания. Женен е за Индира Бхатнагар. Имат двама сина. По образование е геофизик, притежава магистърска степен от университета Пардю. Летял е два пъти с космически совалки. Първата му мисия е през 2009 година, със совалката "Атлантис", която обслужва телескопа "Хъбъл". За втори път лети до "Международната космическа станция" през 2011 година със совалката "Индевър".

Рики Арнолд е роден на 26-ти ноември 1963 година в Мериленд. За разлика от други астронавти, които преди това са били или учени, или пилоти, или военни, Арнолд е работил като гимназиален учител, преди да постъпи в НАСА. Малцина са учителите, които по-късно са избрали астронавтска кариера - за съжаление първата учителка Криста Маколиф загива по време на инцидента със совалката "Чалънджър" през 1986 година. Други учители, летяли в космоса, са Барбара Морган и Джо Акаба. Но да се върнем на Рики Арнолд. Женен е за Елоуи Боуи. Имат две дъщери. Лети през 2009 година със совалката "Дискавъри" до "Международната космическа станция". 

Да се върнем на въпроса: защо само един руснак, а двама американски астронавти ще летят с кораба "Союз МС-08"? През последните няколко години, поради редица технически проблеми и финансови спънки, Русия не успя да построи изцяло своя сегмент на "Международната космическа станция". Особено проблематичен се оказа модулът МЛМ "Наука". Изстрелването му, първоначално планирано за 2007 година, беше отложено за 2014 година, после за 2015 година. Междувременно при наземни проверки беше установено, че горивната система на "Наука" е замърсена с железни стърготини, което добави нови отлагания - за 2016 година, после за 2017, за 2018-та, а сега стартът се очаква да е не по-рано от 2019 година. 

Като резултат от забавянията на строежа на руския сегмент на МКС, както и поради финансовата криза, Русия реши да съкрати екипажа на станцията от трима на двама души. "Союз МС-08" първоначално трябваше да лети само с Фойстел и Артемиев, а третото място щеше да остане празно. Въпреки това НАСА успя да се възползва от него и сега ще изпрати още един американски астронавт в космоса. Как се случи това?

Възможността идва поради краха на програмата "Морски старт". "Морски старт" е основан като консорциум от четири компании - РКК Енергия (Русия), Боинг (САЩ), Ейкър (Норвегия) и СДО Южное (Украйна). Програмата използва плаваща платфора за изстрелване на ракети "Зенит" в близост до Екватора, за да се увеличи тяхната товароподемност. За съжаление начинанието не е дългоживущо - през 2009 година "Морски старт" подава документи за банкрут. Официално консорциумът излиза от банкрута една година по-късно, като тогава РКК Енергия придобива 95%-тен дял от "Морски старт" (първоначалният й дял е 25%). През 2013 година Боинг решава да съди Енергия и Южное, като мотивът на Боинг е, че двете компании отказват да платят дължими $350 милиона след банкрута на консорциума. Впоследствие Боинг спечелва съдебното дело. 

По-късно обаче РКК Енергия и Боинг подписват споразумение, чрез което руската компания решава да компенсира американския си партньор по алтернативен начин - като подари места на астронавти на космическите кораби "Союз". Боинг приема. А НАСА откупува местата чрез Боинг. Така американската агенция ще изпрати допълнително астронавт до "Международната космическа станция", без изобщо да дава пари директно на Русия. 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google