Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На илюстрацията: космическата сонда "Паркър" доближава Слънцето. Image credit : JHUAPL

9 март 2018 г. 16:56 ч.

Светослав Александров.  Горещо лято се очертава за НАСА тази година - в периода между 31-ви юли и 19-ти август агенцията ще изстреля в космоса автоматичната междупланетна станция "Паркър". За носител ще бъде използвана ракетата "Делта 4 Хеви" - втората най-мощна действаща ракета в света след "Фолкън Хеви". 

За разлика от други космически апарати "Паркър" няма да се насочи към някоя от планетите на Слънчевата система, а към самото Слънце.  Ако всичко мине наред, "Паркър" ще се позиционира на около 6 милиона километра от неговата "повърхност". Макар че 6 милиона километра изглеждат на пръв поглед да са много голямо разстояние, когато говорим за Слънцето, това е изключително близо - за сравнение най-близко разположената до Слънцето планета Меркурий обикаля на разстояние между 46 и 70 милиона километра от него. Никога досега космически апарат не се е сближавал толкова много с нашата звезда! 

Конструкторите на "Паркър" са измислили начин, според който крехките инструменти на автоматичната станция ще издържат на колосалната радиация и топлина. Това ще бъде постигнато посредством щит, дебел 11.4 сантиметра и съставен от въглероден композит. 

Пътешествието на "Паркър" към Слънцето ще включва общо седем облитания на планетата Венера. Първото посещение на Венера ще е още на 28-ми септември тази година, второто - през декември 2019-та, третото - през юли 2020-та, четвъртото и петото - през февруари и октомври 2021-ва, шестото - през август 2023-та и последното седмо - през ноември 2024-та година. Първото голямо сближение на "Паркър" със Слънцето е планирано за 19-ти декември 2024-та година.

Това е първата мисия в историята на космонавтиката, която ще изследва директно външната корона на нашата звезда. "Паркър" е истинска изследователска мисия, която се отправя в напълно неизследвани региони. Тя вероятно ще повдигне повече въпроси, отколкото ще даде отговори на вече зададени научни въпроси. 

Междувременно, докато чакаме деня на изстрелването, вие имате уникален шанс да изпратите своето име в близост до Слънцето. За да го направите, трябва да отидете на този уеб адрес:

http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/The-Mission/Name-to-Sun/

Имената на всички хора, които попълнят този формуляр, ще бъдат записани на карта с памет и прикачени към борда на автоматичната междупланетна станция. Но ако решите да го направите, побързайте - заявки се приемат само до 27-ми април. След това НАСА ще трябва да се подготви за изстрелването. 

За повече информация: НАСА


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google