Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На снимката: техниците на Боинг прикачват космическия кораб "Старлайнър" към топлинния щит, който ще го предпазва по време на навлизането в атмосферата. Photo credit : Boeing

16 март 2018 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Нито един човек не е успял да излети в космоса от американска земя след 21-ви юли 2011 година, откакто космическата совалка "Атлантис" се завърна на Земята. Това са почти седем години - седем тъжни години за американската космонавтика, през които тя остана без способност да осъществява пилотирани космически полети. 

Но тази година с малко повече късмет статуквото може да се промени. Четири фирми работят по задачата да създадат пилотирани космически кораби за суборбитални или орбитални полети - Върджин Галактик, Блу Ориджин, Спейс Екс и Боинг. От тях Боинг като че ли изглежда да е най-напред (макар че това трудно може да се потвърди с вечно променящите се графици). Вчера компанията покани журналистката от CNBC Морган Бренан, за да бъде показан публично прогресът по създаването на новите космически кораби "Старлайнър". 

Съгласно оповестеното в Туитър [1], компания Боинг е успяла да построи цели три кораба "Старлайнър", всички от които се надяваме да полетят до края на 2018-та. Първият "Старлайнър" е тестов модул, с който ще бъде изпробвана системата за аварийно спасяване в случай на повреда на ракетата-носител. Ракетните полети са опасни - в това няма спор, а желанието на всяка една частна компания (разбира се, и на НАСА) е хората да могат да се връщат живи на Земята каквото и да се случва.

Вторият "Старлайнър" ще лети за пръв път на реална космическа мисия, като стартът е предвиден за 27-ми август. Ако всичко мине по план, този кораб ще лети в безпилотен режим до "Международната космическа станция", демонстрирайки способностите да се сближава с орбиталния комплекс, да се скачва, след това да излиза от орбита и да се завръща на Земята безопасно.

Едва след като този тест е успешен, очакваме изстрелването и на третия "Старлайнър", който вече ще лети с хора на борда. Пилотираният старт ще трябва да е факт през октомври или ноември. 

Твърде много хора критикуват Боинг за начина му на работа - че е стар авиокосмически гигант, който прави всичко по скъп начин, докато има нови компании като СпейсЕкс, които предлагат по-евтини услуги. Но докато е вярно, че за създаването на трите космически кораба "Старлайнър" са усвоени $4.2 милиарда долара, космическата совалка на НАСА е струвала между $35 и $40 милиарда долара - т.е. "Старлайнър" е сравнително евтина машина.

Изгледайте репортажа на Морган Бренан за CNBC тук (Youtube връзка)


http://www.space-bg.org

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google