Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На снимката: автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на видимата страна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Подобен апарат ще бъде изпратен на обратната страна на Луната до края на годината в рамките на мисия "Чанг'e 4". Credit : Chinese Academy of Sciences

14 април 2018 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Китай планира да проведе амбициозната роботизирана мисия "Чанг'e 4" до Луната през тази година. Първо през месец май ще бъде изстрелян комуникационен спътник, а после през втората половина на 2018-та ще се отправи и спускаем апарат. Ако всичко мине наред, спускаемият апарат ще извърши кацане върху обратната страна на Луната. Това ще е първото кацане на обратната страна на естествения ни спътник в историята на космонавтиката. До този момент нито САЩ, нито Русия са изпращали роботизирани апарати или хора там. 

Съгласно китайските медии заедно с "Чанг'e 4" ще се отправи и контейнер с живи организми. Тази т.нар. "мини-биосфера" е направена от специални алуминиеви сплави и е 18 сантиметра дълга, 16 сантиметра широка, има обем от 0.8 литра и общо тегло 3 килограма. Биосферата ще осигури на живите организми вода, хранителна среда и въздух. С помощта на малка камера учените ще наблюдават растежа и развитието.

Ще бъдат направени опити да се отгледат картофи и арабидопсис (малко растение, което е от семейството на зелето - сем. Кръстоцветни - Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до етапа на цъфтеж.

Към настоящия момент американски и руски астронавти отглеждат растения на борда на "Международната космическа станция", а пък китайците са отглеждали ориз и арабидопсис на собствената си станция "Тянгон-2". Но всички тези експерименти са били провеждани в ниска околоземна орбита, на височина около 400 километра над Земята. Условията на Луната, която се намира на около 380 000 километра от нас, са по-различни.

Да пожелаем успех на китайците - техните опити биха могли да дадат сериозен тласък на биологичните проучвания отвъд пределите на ниската околоземна орбита! 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google