Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Снимка от днешното излитане. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

5 май 2018 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:05 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя космическата ракета "Атлас 5", а на борда  й се намираха два микроспътника като част от мисията "МарКО" и спускаемата роботизирана платформа "ИнСайт". По-малко от два часа след началото на полета ускорителният блок "Центавър" изпрати успешно безпилотните мисии на път към Марс.

Това бе първото междупланетно изстрелване от западния бряг на САЩ. Макар че космодрумът в Калифорния е в експлоатация от десетилетия, всички планетарни мисии на НАСА са излитали от източния бряг. Днес милиони жители от западната част на Америка имаха възможност да наблюдават за пръв път началото на междупланетна мисия със собствените си очи. 

Ракетата "Атлас 5" е може би най-надеждната ракета в световен мащаб. Тя е летяла над 70 пъти от въвеждането й в експлоатация през 2002 година, а всички нейни полети са завършвали с успех. Не се очакваха неприятни изненади днес. Настроението беше спокойно. Както "ИнСайт", така и двата наноспътника "МарКО" бяха въведени с голяма прецизност на вярната траектория към Червената планета. 

"ИнСайт" е стационарна спускаема мисия - за разлика от марсоходите "Опортюнити" и "Кюриосити" тя няма да може да се придвижва на повърхността. Кацането ще е факт на 26-ти ноември и ако всичко е успешно, роботизираната станция ще работи до 24-ти ноември 2020 година. В рамките на този период "ИнСайт" ще изучава вътрешната структура на Марс и ще събира данни за местните земетресения (т.е. марсотресения :) ).

"МарКО" се състои от два спътника от типа CubeSat. Напомням на читателите, че тези спътници, чиято базисна единица е куб с размери 10 на 10 на 10 сантиметра, доведоха до същинска революция в космонавтиката през последните няколко години. Днес всеки човек може за $100 000 долара да си построи собствен спътник, а за още около $100 000 да го изстреля. Но макар и до този момент да са летяли стотици CubeSat-и, всички те са работили в околоземна орбита. В рамките на днешния полет за пръв път спътници от типа CubeSat полетяха в междупланетното пространство! Двата спътника "МарКО" са от типа 6-U, т.е. всеки от тях е изграден от шест базисни единици. Мисията на "МарКО" е спътниците да облетят Марс и да съберат данни от "ИнСайт" за кацането му. В случай че "ИнСайт" не успее да се спусне благополучно на повърхността на Червената планета, данните от "МарКО" ще помогнат да се установят подробностите за аномалията. 

Видеозапис от днешното изстрелване: тук (YouTube връзка)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч