Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Космическата ракета "Фолкън 9 - Блок 5", която ще дебютира днес. Photo credit : SpaceX 

РЕДАКЦИЯ НА 11 май 2018 г. в 01:08 ч: Поради прекратяване на обратното броене от автоматичните бордови системи, ракетата "Фолкън 9" не можа да излети в рамките на стартовия прозорец. Екипът анализира причините защо автоматиката е прекратила броенето. Случва се често с нови ракети, така че няма нищо изненадващо. По-късно днес ще бъде направен нов опит за изстрелване, ако причините са изяснени. Стартовият прозорец ще бъде отворен в 23:14 българско време. 

10 май 2018 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Днес може да се окаже голям ден за частната компания СпейсЕкс, след като най-новият вариант на ракетата "Фолкън 9" е в готовност да полети днес. Очаква се първата ракета "Блок 5" да бъде изстреляна в 23:12 ч. българско време. В случай на забавяния, стартовият прозорец ще е активен до 01:22 ч. българско време на 11-ти май. Прогнозата за времето дава 80% шанс за благоприятни метеорологични условия. Ако всичко се увенчае в успех, в орбита трябва да бъде изведен спътникът "Бандабандху-1" за нуждите на правителството на Бангладеш. 

СпейсЕкс залага големи надежди на "Блок 5". Дори и днес ракетата да лети със спътник на борда, това се очертава да е окончателният вариант на "Фолкън 9", който през близките месеци ще трябва да дебютира с хора. Официално първото пилотирано изстрелване на "Фолкън 9" с "Драгън 2" и астронавти е предвидено да стане най-рано през декември, най-късно се очаква да е факт до една година. 

Освен това фокусът върху "Блок 5" е върху възвръщаемостта. СпейсЕкс вече усъвършенстваха процедурите по изстрелване, кацане и повторно изстрелване. До този момент всички ракети "Фолкън 9" са летяли максимум два пъти. Но с "Блок 5" ракетите ще могат да летят до десет пъти последователно със съвсем леки ремонтни дейности и до 100 пъти с малко повече ремонтни дейности. Космическото пространство наистина предстои да бъде отворено за всички!

С "Блок 5" приключва цяла една епоха за СпейсЕкс. През своето 15-годишно съществуване компанията усъвършенства строежа първо на малки ракети "Фолкън 1", после на по-големите "Фолкън 9", а през февруари дебютира свръхтежката "Фолкън Хеви". Сега, след като "Блок 5" излети, очакваме масовизацията на спътниковите полети да започне и да бъде даден ход на пилотираната космонавтика. Вече няма какво повече да се прави по "Фолкън 9" и ракетата остава на разположение на пазара. А целият творчески ресурс на СпейсЕкс отива за създаването на по-мощните ракети "Биг Фолкън" и големия космически кораб, който един ден ще трябва да ни отведе към Марс. 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч