Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

На снимката: двата спътника "МарКО" А и Б ще наблюдават кацането на "ИнСайт" на Марс през есента тази година. Image credit : NASA/JPL-Caltech

4 юни 2018 г. 07:43 ч.

Светослав Александров. За пръв път в историята на космонавтиката малки спътници от типа CubeSat запалиха двигатели, за да коригират курса си в междупланетното пространство!

Спътниците "МарКО А" и "МарКО Б", които бяха изстреляни към Марс на 5-ти май, през изминалата седмица бяха заети да маневрират. Това се нарича "корекционна маневра на траекторията" и позволява на космически апарати да усъвършенстват своя курс към Червената планета. Автоматичната станция "ИнСайт" извърши успешно този процес на 22-ри май, а сега, както става ясно, и двата CubeSat-а "МарКО" са извършили маневрата благополучно.

Напомням на читателите, че "МарКО А" и "МарКО Б" бяха изстреляни като вторичен полезен товар към мисията "ИнСайт" и ако всичко мине наред, те ще събират данни от роботизираната експедиция по време на кацането. Но успехът на "ИнСайт" не зависи от успеха на CubeSat-ите, основната задача по прослушването ще лежи на плещите на старата роботизирана станция "Марс Риконисънс Орбитър". "МарКО" няма да събират и научни данни. Те са просто технологичен демонстратор.

"Нашата най-широка цел бе да демонстрираме как тази нискобюджетна CubeSat технология може да се използва за пръв път в далечния космос", съобщава Джон Бейкър, програмен мениджър на междупланетните малки спътници към лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадина, Калифорния. "С двата МарКО на път към Марс, ние вече сме пътували по-далече от всеки друг CubeSat преди тях".

Докато "МарКО А" успя да коригира курса към Марс относително гладко, "МарКО Б" премина през някои предизвикателства - неговата маневра беше по-малка, защото настъпи теч от клапан от двигателя. Течът провокира свои собствени промени на траекторията. Но инженерите са успели да отчетат промените, за да може "МарКО Б" също да проведе корекция на полета. Ще отнеме още няколко седмици, за да се усъвършенства напълно траекторията.

След като екипът на "МарКО" анализира всичките данни, ще станат ясни какви допълнителни маневри биха били необходими, за да могат двата спътника да прелетят край Марс. 

Източник: НАСА


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google