Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

4 октомври 2017 г. 20:00 ч. Три десетилетия след изпълнението на последния велик проект на СССР в космонавтиката - ракетата "Енергия" и совалката "Буран", днешната руска космическа програма е сянка в сравнение с някогашната съветска. Това пише журналистът Метю Боднър за сайта Спейс Нюз (източник).

Руската космическа индустрия понастоящем е на системи, на ръба на колапса. Но въпреки всичко тя упорито устоява, а предсказанията на тези "пророци", които й предричаха нейната смърт, никога не се сбъднаха. Днес дори има признаци, че раните на руската космонавтика са започнали да заздравяват. И все пак има големи въпроси, на които трябва да бъде отговорено.

"Космическата индустрия на Русия е в дълбока криза", казва Павел Лузин, космически експерт на Русия. "Ние сме в състояние да задържим някои от нашите способности, най-вече военните, но без сериозни реформи няма да отидем по-далеч. Скоро Русия ще се изправи пред избор: или ще се промени или ще си загуби способностите си".

Има няколко фактора, които затормозяват руската космонавтика. Единият е, че корените й са военни и това е нещо, което продължава до ден днешен. Понастоящем има 134 функциониращи руски спътника в околоземна орбита, но от тях 80 са военни.

Но не само това - Русия страда от липса на визия. "Космическата надпревара даде мечта на хората, една визия", смята Иван Косенков от космическия клъстер Сколково. "Космосът щеше да е място, където мъжът на бъдещето, комунистическият мъж трябваше да живее, изследва и създава. Това мотивираше хората да работят упорито и да постигат цели по-бързо в сравнение с времената по-късно". Днес пост-съветска Русия не е идеологическа нация. Тя е носталгична. Под управлението на Владимир Путин руснаците най-вече се гордеят като гледат назад, а не като гледат напред. И в този смисъл космическата програма вече е дала това, което е трябвало да даде.

Руските космически приоритети днес са стъпили на Земята - основната цел на индустрията е да се запазят способностите от съветско време. Така индустрията беше организирана и консолидирана в рамките на Роскосмос, която от 2015 година е държавно-контролирана корпорация.

Но все още не е ясно как тази корпорация ще се съревновава със западните комерсиални компании, които постоянно ерозират традиционния дял на Русия на частния спътников пазар. Според Косенков Роскосмос "изглежда вече прегръща новите практики като отворени иновации и рисков капитал. Едва през 2017 година беше установен рисков фонд. Като корпорация Роскосмос вече може да твърди, че има частен сектор".

Въпреки всичко руската космическа индустрия продължава да зависи до голяма степен от правителството, а работната сила остарява заедно с предприятията, които строят руския космически хардуер. Все още не съществува финансова и правна работна среда, която да позволи на руските стартъпи да процъфтят. "Без истински промени", смята Лузин, "без либерализацията на домашните политики и икономиката, дори няма да сме в състояние да повторим съветските постижения в космоса".

Днес започнаха комплексните изпитания на втората ракета, която ще трябва да излети от новия руски космодрум Восточний през ноември тази година. На заден фон: плакат по повод 60-годишнината от изстрелването на "Спутник 1". Photo credit : Roscosmos

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google