Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Встъпителна част - включва информация за сайта, за смисъла от космическите изследвания, за ролята на България в космическите изследвания.


1. Защо сте създали сайт, посветен на космоса и космическите полети?

 

Провеждането на космически полети е естествен резултат от технологизацията и модернизацията на човечеството. Космосът е отворено поле за всякакви проучвания и изледвания и интернет предлага много информация за съвременните открития от пилотирани кораби, безпилотни междупланетни апарати и прочие. Тъжен факт е, че преди 50-тина години хората са били много по-заинтересувани от космическите изследвания въпреки липсата на достатъчно осведоменост. Хората с интерес са следяли полета първият изкуствен спътник, полета на Гагарин, полета на Нийл Армстронг до Луната. А сега, когато изследванията продължават в други насоки - кацане на Марс, строеж на орбитални станции, като че ли тези събития преминават покрай хората без да бъдат забелязани - независимо от начилието на интернет и независимо от появата на нови средства за масова информация. Целта на сайта е да възроди интереса към космонавтиката в България и да се създаде общество от млади таланти, които да работят в тази област.

 

2. Моите интереси ( моята работа ) нямат нищо общо с космическите изследвания, защо да се интересувам изобщо от това?

 

Широко разпространена заблуда е, че космонавтиката е наука само за физици и астрономи. Архитекти, строители, лекари, биолози, фотографи, специалисти по хардуер и софтуер, програмисти, мрежови администратори, метеоролози, военни, геолози, химици, земеделци, адвокати, икономисти, работници от хранително-вкусовата промишленост, хора на изкуството работят в сферата на космическите изследвания. Ако случайно сте в списъка, не се изненадвайте. Със сигурност съм пропуснал много други специалности, които имат някакво, макар и минимално отношение към космонавтиката. Ако трябва да обяснявам конкретното приложение на всичките тези области, няма да ми стигнат и десет страници.

 

3. А България? В момента сме в тежко финансово състояние, с какво нашата страна помага по въпроса?

 

България е заемала важно място в космонавтиката от самото начало. Ние сме произвеждали космическа храна и апаратура за много съветски космически мисии. След разпадането на СССР българската наука продължава да се развива. Наши учени са участвали в редица международни проекти - на станция "Мир", на "Международната космическа станция", на мисията за изучаване на Слънцето "Коронас-Фотон". Много хора остават с погрешно впечатление, че целият ни принос се изчерпва с изпращането на двама космонавти в орбита, но това не е така.

През 2009 година български инструмент успешно летя до Луната на борда на индийска лунна сонда "Чандраян 1". До ден днешен наши инструменти за космическа радиация летят на изкуствени спътници или на "Международната космическа станция". За съжаление и ние сме имали неуспехи - два наши инструмента не успяха да достигнат до Марс след провали през 1996 и 2011 година.

 

 4. Не съм убеден, че космонавтиката е необходима за човечеството. Нямаме ли си твърде много проблеми на Земята - войни, болести, глад - за какво ни е да прахосваме пари за космоса?

Действително на Земята има твърде много проблеми, които непременно трябва да бъдат решени. Погрешно е да се смята обаче, че космонавтиката източва ценни средства и ги прахосва за глупости. Първо - бюджетът на космическите агенции съвсем не е толкова голям, колкото много хора си мислят. Най-скъпоплатената космическа агенция в света е НАСА и средствата от данъкоплатци, които отиват за финансирането на тази агенция, са под 1% от всички постъпили чрез данъци средства.

Второ - много хора погрешно си мислят, че за решаването на земните проблеми финансовата пречка е единствена. Мога да ви гарантирам, че ако прекратим всички космически мисии и пренасочим средствата в земните болници, за благотворителност или за някаква друга кауза - проблемите на Земята няма да се решат. Възможно е да има моментно подобрение на ситуацията - но не и трайно разрешаване. В историята не съществува аналог, при който решаването на проблем на локално равнище чрез премахването на глобален проект се е оказала добра стратегия. Китайците в миналото са имали изключително стабилен флот, преди императорите да не решат, че страната не се нуждае от такъв. В резултат на това страната губи Хонг Конг след инвазия на Западните нации. Поради подобна на тази политика навремето колонизацията на Северна и Южна Америка е била възможна.

За решаването на земните проблеми се изискват не само финанси, но и отварянето на нови хоризонти. Строежът на космически станции може да изглежда като скъпа играчка, но космическите станции ни дават възможност да изследваме поведението на тъканни култури и болестотворни организми в условия на безтегловност. Никой не знае и не може да предвиди дали космосът например няма да се окаже необходим за решаването на проблеми с определени заболявания на Земята. Например към 2009 година НАСА установи, че щамове на Салмонела са по-вирулентни в условия на безтегловност и това е изключително ценна находка за науката. Ето това е типичен пример за това как космосът се явява нов хоризонт - от който човечеството трябва да се възползва. Не напук на земните ни проблеми - а за да подпомогне решаването им!

 

5. Какво е космически полет?

 

Всеки полет, било то пилотиран или безпилотен, който е свързан с напускане на земната атмосфера и навлизане в космическото пространство, се нарича космически полет. Друг е въпросът, че да определим точната граница на атмосферата е много сложно. Земната атмосфера е разделена условно на слоеве, като най-външният-екзосферата се простира до 1000 километра над земната повърхност. Интересно ще е да знаете тогава, че повечето от изкуствените спътници и Международната космическа станция са в границите на атмосферата. От юридическа гледна точка ако летателен апарат достигне 100 километра, полетът му се класифицира като космически. Тогава човек се намира в състояние на безтегловност и атмосферата е достатъчно разредена, че е непригодна за дишане и пребиваване на живи същества.

 

6. Колко вида космически полети съществуват?

 

Космическите полети могат да бъдат класифицирани на базата на много критерии. Според това дали летателният апарат навлиза в орбита или не, полетите се делят на орбитални и суборбитални. Според това дали на борда на летателния апарат има човек или не, полетите се делят на пилотирани и безпилотни. Според посоката и крайната цел полетите се делят на полети в окоземна орбита, междупланетни полети и междузвездни полети.  Разбира се, това разделяне е много условно.

 

7. Какво е орбита?

 

Във физиката орбита е пътят, който изминава дадено тяло докато обикаля около друго тяло. В астрономията ние използваме термина орбита за да описваме движението на изкуствен или естествен спътник около някоя планета, движението на планета около слънцето, движение на слънцето около центъра на галактика. Планетите обикалят около слънцето по елиптични орбити. Орбитите могат да бъдат класифицирани на базата на различни критерии. Примерно околоземните орбити биват - Ниска земна орбита, Висока земна орбита, Геостационарна орбита, Полярна орбита и прочие.

 

8. Каква е разликата между суборбиталните и орбиталните полети?

 

Суборбиталният полет е този полет, при който летателният апарат не навлиза в орбита около Земята. Ако например изведем един обект на височина 100 километра, и той вместо да обиколи Земята по кръгова траектория, падне обратно на Земята, сме извършили суборбитален полет. Освен това, суборбиталните летателни апарати нямат достатъчно висока ъглова скорост за да достигнат орбита. Орбиталните апарати извършват пълно въртене около Земята без да паднат обратно, а ъгловата им скорост е достатъчно висока.

9. Какво е ракета?

 

Ракетата представлява летателен апарат, чиято тяга се постига чрез изхвърляне на бързоподвижен флуид през соплото на специален ракетен двигател. В ракетният двигател се извършва химична реакция между оксидант и гориво. На този етап само с помощта на ракета може да бъде осъществен космически полет. Правят се разработки за космически асансьори и други методи за извеждане в космоса, но никой от тях все още не е реализиран.

 

10. Какво е изкуствен спътник?

 

Изкуствен спътник е всяко тяло с изкуствен произход, което обикаля около Земята или друга планета и орбитата му е ясно изразена. Изкуствени спътници са не само малките тела, които предават информация за времето или имат комуникационна функция, а и орбиталните космически кораби, космическият боклук, горните степени на ракетите, станциите. Най-големият изкуствен спътник в днешно време е "Международната космическа станция".

 

11. Какво е космическа совалка?

 

Совалката представлява кораб с формата на самолет, който излита като ракета, може да извършва сложни маневри в околоземна орбита подобно на останалите космически кораби, но каца като самолет и може да бъде използван многократно. Совалката може да е безпилотна ( руската Буран, орбиталните космоплани на Военновъздушните сили на САЩ ) или пилотирана (американските космически совалки на НАСА ).

 

12. Какво е космически боклук?

 

Космическият боклук е нефункционалнен обект, който е бил част от космическа мисия, достигнала до планов завършек, или по някаква причина мисията е претърпяла провал заради взрив, некоректно зададени орбитални параметри, неуспешно отваряне на слънчеви батерии или др. Вмомента около Земята е пълно с остаряли спътници, а на други планети като Марс има много аварирали или остаряли спускаеми апарати - Марс 2, 3 и 6, Викинг, Бийгъл 2 и др.

 

13. Какво е орбитална станция?

 

Орбитална станция е място, където астронавтите живеят за продължително време с течение на седмици и месеци и където извършват разноорбазни научни експерименти. Известни орбитални станции в миналото, които днес са изведени от орбита и не се използват - "Салют", "Скайлаб", "Мир". В настоящия момент Китай разполага с орбитални станции в орбита или разработва бъдещи такива на Земята. През 2011 година бе завършена конструкцията на  "Международната космическа станция".

 

 14. Какво е автоматична междупланетна станция?

 

Автоматична междупланетна станция - или накратко АМС е безпилотен космически кораб, който в автоматичен режим изпълнява научна програма в междупланетното пространство или на повърхността на дадена планета.

 

15. Кога е проведен първият космически полет?

 

Първият космически полет е осъществен от Германия по време на Втората световна война, когато ракетите "Фау 2" успяват да достигнат височина от 100 км. По-късно след капитулацията на Германия САЩ използват германски ракети, които носят научна апаратура и фотокамери. Така човек за първи път поглежда какво има над Земята. Десетилетие по-късно чак е осъществен първият орбитален полет на "Спутник  1" ( 1957 ), следван от първия полет на човек в Космоса ( 1961 ), първото пилотирано обикаляне на Луната ( 1968 ) и първото пилотирано кацане на Луната ( 1969 ).

 

16. Докъде най-надалече е пропътувал човек в космоса?

 

По ирония на съдбата повреденият космически кораб "Аполо 13" е корабът, който е пропътувал най-надалече, макар че точното разстояние, на което се е намирал не е съвсем ясно. За да спасят екипажа, НАСА провеждат свободно облитане на Луната с цел безопасно завръщане без необходимост от използване на повредения главен двигател. Но като цяло, човек не е отивал по-надалече от Луната. Дори в днешно време пилотирани полети до Луната не се осъществяват, а хората летят само в околоземна орбита на средна височина 300 км. Това не означава, че полети до други планети не се осъществяват - но те са изцяло в безпилотен режим. Най-далече до този момент е пропътувала безполотната автоматична междупланетна станция "Вояджър 1", която е все още функционална и понастоящем напуска Слънчевата система и навлиза в Междузвездното пространство.

 

17. Кои планети сме успели да посетим с помощта на безпилотен космически апарат.

 

Всички планети от Меркурий до Нептун. Плутон не е посетен все още от космически апарат, но през 2006 г. излетя сондата "Нови Хоризонти" (Ню Хърайзънс) специално с тази цел и сега тя пътува към него. Меркурий, Уран и Нептун само сме ги облитали, без да навлизаме в орбита, на Венера, Марс, Юпитер, Сатурн сме пращали орбитални апарати. На Венера и Марс има и спускаеми апарати.

 

18. На кои небесни тела е осъществено успешно меко приземяване?

 

Първото успешно безпилотно кацане на Луната е осъществено от руската безпилотна сонда "Луна 9". Успешни кацания има и на Венера ( руската серия АМС "Венера" ), на Марс ( "Марс 3", "Викинг", "Патфайндър", "Спирит", "Опортюнити", "Феникс" ), на астероидите Eрос ( американската АМС "НЕАР Шумейкър" ), Итокава ( японската АМС "Хаябуса" ), на спътника на Сатурн Титан ( Европейската сонда "Хюйгенс" ). На Юпитер е изпращана атмосферна сонда, а в момента към кометата Чурюмов-Герасименко пътува европейската сонда Розета със малък спускаем апарат.

 

19. На кои небесни тела сме изпращали самоходни устройства?

 

На Луната сме изпращали руски сонди от серията Луноход. на Марс са работели марсоходите "Съджърнър", "Спирит" и "Опортюнити". През 2012 година се очаква да кацне на Марс марсоходът "Кюриозити".

 

20. От кои небесни тела имаме образци на Земята?

 

На Земята имаме образци от Луната, доставени от корабите "Аполо" и руските АМС от серията "Луна", слънчевия вятър, доставени от кораба "Дженезис", кометата "Уайлд 2", доставени от кораба Стардъст, астероида Итокава, доставени от японската сонда "Хаябуса". В бъдеще се планират възвращаеми мисии до астероиди и Марс.

 

21. Колко хора са умирали в Космоса?

 

За наше щастие нито един човек не е умирал в космическото пространство. Всички аварии са ставали или на Земята ( загиналия руснак Бондаренко, екипажа на "Аполо 1" ), по време на изстрелване ( "Челинджър" ) или по време на кацане ( "Союз 1", "Союз 11","Колумбия" ). Но човек не е умирал в космоса по време на самия престой там, например докато живее в орбитална станция.

 

22. Кои държави имат активно влияние върху космическата индустрия?

 

Русия, САЩ, Япония, Китай, Бразилия, Индия, страните от Европейската космическа агенция ( голямо влияние имат Италия и Франция ), Иран. Само Русия, САЩ и Китай имат пилотирана космическа програма. Европейската агенция, Япония, Русия и САЩ са изпращали междупланетни мисии. Китай и Индия имат успешни мисии до Луната. Иран също развива космическа програма - страната успешно е извела в орбита собствен изкуствен спътник.

 

23. Осъществен ли е досега междузвезден полет?

 

Не, защото звездите са на много голямо разстояние от нас. Единствената технология, която може да ни отведе някой ден там засега е Слънчево плаване. До този момент Япония е успяла да разгърне успешно слънчева платноходка, която успешно "проплава" пътя от Земята до Венера, но все още е рано да се говори за пътешествие към звездите.

 

24. Чувал съм, че кацането на Луната е фалшифицирано. Това вярно ли е?

 

Не е вярно, че НАСА са фалшифицирали кацането. Всички реални доказателства сочат, че по време на полета на Аполо 11 лунният модул Орел наистина е достигнал повърхността на естествения ни спътник. Първо - ако имаше и най-малко съмнение за конспирация, СССР първи щяха да оповестят това. Вместо това, те се опитаха да изпратят сонда, която да донесе проби от Луната и да повтори в безпилотен режим успеха на Аполо, но тя се провали. Второ - много радиолюбители са подслушвали радиоканалите на НАСА по време на кацането. Ако не е имало полет, това нямаше да бъде възможно. Трето - корабът Аполо е можело да бъде следен със светлинни телескопи докато е бил на околоземна орбита. Четвърто - Лунните скали, донесени от Аполо, имат сходен химичен състав със скалите, донесени в безпилотен режим от Русия. Ако Аполо е бил безпилотен кораб, програмиран да донесе скали в безпилотен режим, той е нямало да донесе такова голямо количество и в такова разнообразие.

 

25. Лицето на Марс с изкуствен произход ли е?

 

Не. Това е оптическа илюзия, която се вижда само при определена разделителна способност. Автоматичните междупланетни станции "Марс Глобъл Сървеър" и "Марс Риконисънс Орбитър" заснеха лицето в детайли и доказаха, че въпросното "лице" е естествена формация. Засега няма никакви данни, които да показват, че на Марс е имало присъствие от друга цивилизация.                                                          

 

26. Има ли разумен живот на други планети?

 

В границите на Слънчевата система - не.  Засега можем само да предполагаме, че екосистема поне на бактерийно ниво съществува на Марс, някои от Галилеевите спътници ( Европа, Ганимед и Калисто ) и на спътниците на Сатурн Титан и Енцеладус. Няма твърди доказателства, които показват, че на други екзопланети има живот.

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч