Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Светослав Александров - статията е публикувана през октомври 2009 година. Откакто съществува космонавтика, съществуват и критици на космонавтиката. Постоянно някой се оплаква как космическите агенции смучат пари от държавния бюджет, как изпращат космонавти в орбита и станции до другите планети нахалос. Критиците дълго са смятали, че едва ли не тези пари трябва да се влагат в справянето си с НАШИТЕ, Земните проблеми, преди да се втурнем в изследването на небесните висини. Защо не се дават тези пари за лечение на болести или за справяне със световния глад, а за някакви астронавти?

 

 

Exp 16 launch

 

Изстрелване на ракета. Как това помага на обикновения данъкоплатец? Credit : NASA

 

Колко повърхностно и ограничено мислене! За нещастие на критиците, космонавтиката вече е спомогнала за решаването на редица земни проблеми и е въвела редица удобства. И тук не става въпрос само за GPS, телекомуникациите или прогнозите за времето, които всеки ден слушаме по телевизията. Вярно е, че и тези неща са важни, но има много други неща, които водят началото си или са подобрени именно от космическите полети. Дребни неща, много от които се срещат в ежедневието ни, но не им обръщаме вниманието.

 

Космическите изобретения вече са навлезли в

 

 

 

диагностиката и медицината,

 

 

 

тъй че ако някой твърди, че космонавтиката не решава проблеми свързани със здравето ни, можете преспокойно да му кажете, че е незапознат със ситуацията.

 

Предполагам че повечето хора са чували за космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА и за великолепните снимки на далечни звезди и галактики, които изпраща. Но същата технология, която първоначално се е използвала за подобряването на изображенията, сега помага на лекарите да провеждат микроинвазивна артроскопска хирургия, което позволява и при поставянето на по-точни диагнози. Технологията от „Хъбъл“ е помогнала при подобряването на микроендоскопа, инструмент, който позволява на хирурзите да видят това, което става вътре в тялото, на екран.

 

Но телескопът „Хъбъл“ не е допринесъл и само за това! CCD-камерите са били налични от доста време преди изстрелването на телескопа, но НАСА осъзнала, че съществуващите камери не се справят с нуждите на „Хъбъл“. Така агенцията е финансирала компания за разработката на по-мощни камери, които впоследствие са навлезли в мамографията. Камерите вече могат да заснемат гръдната тъкан с много по-голяма ефективност. И ако това не спасява живота на хората, здраве му кажете!

 

 

 

Невидимите скоби

 

 

 

пък идват в помощ на подрастващите. Много младежи се принуждават да носят зъбни скоби и това причинява на тях дискомфорт, изпадат в депресия... Но вече има скоби, които трудно се забелязват, благодарение отново на НАСА, която е разработила материала съвместно с друга компания.

 

 

 

А надраскват ли ви се лещите на очилата?

 

 

 

От няколко десетилетия се произвеждат очила с лещи, които са от пластмаса, а не от стъкло поради ред предимства на пластмасата – напр. по-добре се абсорбират ултравиолетовите лъчения. Лошото е, че пластмасата лесно се драска. Ха познайте до един път как този проблем е преодолян? От космонавтиката, естествено. НАСА е имала същите нужди, защото визьорите на скафандрите се драскали. Технологията впоследствие навлиза и в ежедневието – вече си имате устойчиви на надраскване очила.

 

 

 

Ушен термометър

 

 

 

Обикновено когато са болни хората измерват температурата си под мишницата, но това съвсем не е най-точният метод. Поставянето на термометър в устата е точен метод, но не съвсем хигиеничен. За ануса да не говорим... Ухото обаче е друг случай. Тъпанчевата мембрана е много точен източник за телесна температура, защото се намира вътре в главата. Ама никой не иска да му пипат тъпанчето, и да му се бърка чак до там, защото това е опасно. Решението на проблема? Инфрачервен сензор. Разработен с помощта на „Лабораторията за реактивно движение“ на НАСА.

 

 

 

Противопожарни детектори за дим

 

 

 

В зората на космическите станции НАСА осъзнала, че пожар вътре може да причини доста големи поражения. Агенцията разработила чувствителни детектори за дим, които и днес се използват в практиката. Можете да се огледате на вашето работно място дали има от онези кръглите неща, които висят по таваните – та това нещо е изобретението, за което говоря.

 

 

 

Миниатюризацията на компютрите и електрониката

 

 

 

Смаляването на размера на компютрите се дължи поне частично на ракетната технология. В крайна сметка в началото на 60-те години болшинството компютри са били с доста големи размери, но изстрелването на огромен компютър в космоса е просто невъзможно поради ограничеността на ракетите. Това е наложило разработката на по-малки компютри.

 

 

 

Матраците „Темпур“

 

 

 

Ако имате матрак „Темпур“ и спите удобно, можете да благодарите отново на НАСА за това. Защото уникалният материал е произведен първоначално с цел да се облекчи стресът, който астронавтите изпитват при изстрелването.

 

 

 

И тъй – както виждаме, космическите технологии стабилно са навлезли в нашия живот. Глупаво е да се твърди, че парите за космонавтика са пропилени пари – така че – замислете се преди да твърдите отново нещо такова.

 


 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч