Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

13 юни 2014 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. Наближава един от най-дългоочакваните моменти за руската космонавтика.

На 4-ти юни Роскосмос официално обяви, че денят за изстрелване на първата ракета "Ангара" остава 25 юни. Всъщност "Ангара" се очаква да лети в различни конфигурации - "Ангара 1.1", "Ангара 1.2", "Ангара 3", "Ангара 5" и "Ангара 7", като всички те имат сходен дизайн. За пръв път след разпадането на СССР в рамките на Русия се създава цял нов клас семейство ракети. Проектът "Ангара" е изключително важен за Русия. Например, "Ангара 3" се очаква да е с характеристики, сходни с украинската ракета "Зенит" - а имайки предвид, че след кризата в Украйна настъпи влошаване на дипломатическите отношения, за Русия е добре дошло да разполага със собствени ракети от този тип. "Ангара 5" пък се очаква да замени тежкотоварната ракета "Протон" - която, за съжаление, напоследък се проваля сравнително често, а освен всичко "Протон" използва токсични горива и това е повод за периодични спорове между Русия и Казахстан, които се изострят при провали на "Протон" над разположения в Казахстан космодрум Байконур, спорове около това как руските ракети замърсяват казахстанска територия.

Angara rocket

На снимката: ракета "Ангара" на стартовата площадка на космодрума Плесецк. Снимка: Красная звезда

Вероятно ракетата, която интересува най-много всички, е "Ангара 7", която е свръхтежка и се очаква да се използва от Русия за пилотирани полети до Луната и Марс. Подобна тежкотоварна ракета не е създавана от повече от 25 години, времената на "Буран" и "Енергия".

За първия полет на "Ангара" в края на юни, обаче, ще се използва по-различна ракета - известна под наименованието "Ангара 1.2ПП". Тази ракета ще лети по суборбитална траектория и ще тества ключовите компоненти на "Ангара". Първата степен на "Ангара 1.2ПП" ще използва основен блок, който ще се внедри при вариантите "Ангара 1" и "Ангара 5". За втора степен "Ангара 1.2ПП" ще се използва модул УРМ-2 - важна част от "Ангара 5". С други думи - "Ангара 1.2ПП" е малко по-различна от "Ангара 1.2" (работния вариант) - със втора степен с по-голям диаметър. Сиреч, работните "Ангара 1.2" ще имат еднакъв диаметър на първа и втора степен.

Първият полет се очаква да бъде проведен по план, независимо от трудностите в руската космонавтика - в това число, катастрофата на ракета "Протон" на 16 май тази година. Преди няколко дни ръководителят на Роскосмос Олег Остапенко оповести, че поради тази авария на "Ангара" ще бъдат направени допълнителни проверки преди самото изстрелване.

Ако изстрелването в края на юни е успешно, от голям интерес е какво ще последва по-нататък. Допреди два месеца ръководството на предприятието Хруничев твърдеше, че първият полет на голямата "Ангара 5" ще е факт до края на тази година - което е доста оптимистично, имайки предвид дългите отлагания и трудностите, които съпътстват създаването на всяка нова ракета.

Засега вниманието ни е насочено към старта на "Ангара 1.2ПП" в края на този месец.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google

Брояч