Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Спътникът NCUBE-2, създаден от норвежки студенти, е типичен CubeSat. Photo credit : Bjørn Pedersen

10 юли 2017 г. 17:31 ч.

Светослав Александров. Значи искате да си имате собствен спътник? Чудесно! Булсатком с техния геостационарен спътник BulgariaSat-1 успяха да вдъхновят много хора. Приложната космонавтика е вече достъпна и за компании от малки държави, каквато е България. При все това BulgariaSat-1 е голям геостационарен сателит, който е изработен по поръчка, очаква се да работи поне 15 години и за направата му са вложени сериозни средства. Но ако сте малък предприемач, просто любител и нямате досегашен опит, какви са Вашите възможности?

Има добри новини за Вас! Космонавтиката е извървяла дълъг път от изстрелването на "Спутник 1" през 1957 година до настоящата 2017 година. Вече не е необходимо да сте ръководител на държавна агенция като НАСА, нито да сте свръхбогат бизнесмен. Не е нужно да сте милиардер. Дори не е задължително да сте милионер! За направата и изстрелването на спътник ви трябват пари от порядъка на хиляди. А в случай, че не разполагате с тях, съвременният свят предлага възможности като груповото финансиране (или "краудфъндинг"), с помощта на които можете да съберете желаните от Вас средства - стига да убедите обществеността, че Вашият космически проект си струва усилието.

Но на първо време е необходимо да решите каква мисия ще изпълнява този спътник. Винаги се започва от мисията! Какво всъщност искате да правите в космоса? Вашата мисия може да е наблюдателна - например, желаете да снимате Земята или да наблюдавате звездното небе. Можете да проведете някакъв научен експеримент. Или пък спътникът може да е демонстратор на някакъв нов хардуер - например през 2015 година организацията The Planetary Society тестваше концепцията за слънчево плаване (авангардна технология, с която някой ден бихме могли да проведем междузвезден полет). Основателите на българския стартъп Space Sling желаят да изпробват нови технологии за въртящи се космически станции. Можете да искате да проверите как работи някакво софтуерно приложение в космоса. Не е задължително дори да изпращате нещо с научна или инженерна стойност. Можете да изстреляте знаме, произведение на изкуството, годежен пръстен - спътникът си е Ваш и Вие решавате!

Веднага щом решите каква ще е мисията, можете да пристъпите към изпълнението. Най-достъпният начин да изпратите спътник в космоса е като се доверите на стандарта CubeSat, който създаден от двама професори - Джорди Пуиг-Суари от Калифорнийския политехнически университет и Боб Туигс от Станфордския университет. За основата на тези спътници според стандарта CubeSat се използва базисна структура с формата на куб с дължина на ръба 10 сантиметра (оттам идва и името), а частите и комплектите можете да си ги поръчате от различни магазини в Интернет. Например CubeSatShop.com предлага всякакъв тип хардуер: структури (1U CubeSat, 1.5-U CubeSat и т.н.), бордови компютри, антени, датчици, камери, както и, разбира се, наземни станции за радиокомуникация с Вашия спътник. Възможно е до $100 000 долара да построите един чудесен малък и функционален спътник.

CubeSat-ите имат обаче и своите лимити, с които трябва да се съобразите. На първо място това са стандартизирани спътници и размерът при тях има много голямо значение, особено като стигнете до етапа на изстрелване. Мислете си за ограниченията за ръчен багаж на нискобюджетните авиокомпании, само където в този случай те са още по-строги :) За да Ви качат спътника на ракетата, размерът му в сгънато състояние трябва да е точно определен. Отклонение само от един милиметър ще Ви гарантира, че спътникът ще остане на Земята. "Не спазите ли стандарта, няма да летите", информира проф. Пуиг-Суари на 12-тата конференция за CubeSat-и в Калифорния.

Второ - дори и да успеете да съберете пари, да построите спътника и да е напълно тестван и готов за полет, това само по себе си няма да Ви осигури скорошно изстрелване. Да, познахте - не сте единствените желаещи - при това наличните ракети в световен мащаб са малко и за тях се чака ред. Прочие в космонавтиката чакането си е задължително, включително и при големите проекти (в случая с Булсатком също имаше отлагания от няколко месеца). Не е нужно да напомням, че дори и всичко със спътника да е наред, могат да настъпят отлагания поради редица технически проблеми с ракетата, като забавянията могат да се проточат с месеци и дори с години. Това е достатъчно да Ви скъса нервите. Никой не е застрахован от отлагания, но и никой не е специален в космонавтиката. Ако ще изпращате CubeSat, той най-вероятно ще бъде изстрелян като вторичен товар на ракетата - т.е. малките спътници са още по-малко специални в това отношение. Едно изстрелване на CubeSat като вторичен товар на борда на ракета на СпейсЕкс или АрианаСпейс ще ви струва около $100 000 долара. Това води до следващото ограничение...

... трето - орбитата. Можете да бъдете почти сигурни, че ако достигнете до етапа изстрелване, Вашият спътник ще се озове в Ниска околоземна орбита - регион, възлизащ на височина от между 150 и 600 километра над земната повърхност. Тази орбита е нетрайна, а CubeSat-ите нямат надеждни двигателни системи за маневриране - т.е. Вашият спътник ще работи средно между 3 и 16 седмици, след което ще изгори в атмосферата. Все пак разполагате с достатъчно време, за да свършите известно количество задачи.

За огромно съжаление CubeSat-ите все още не са намерили приложение в междупланетната космонавтика. Това е поради две причини - тъй като се извеждат най-вече като вторични полезни товари, създателите им нямат голям контрол върху това в каква орбита ще попаднат. За изстрелване на междупланетна мисия е нужно вмъкване в орбита с висока прецизност - сиреч, нужна е специализирана ракета. Хубавото е, че в тази област вече се работи - по-рано през годината Япония се опита неуспешно да изстреля малък CubeSat с модифицирана суборбитална ракета и добавена горна степен, а ракетите "Електрон" и "Вектор" проведоха свои първи изпитателни полети. Вероятно скоро ще настъпи епохата на малките ракети, които ще изстрелват малки сателити на специализирани мисии! Другата причина е, че на CubeSat-ите все още им липсва специализирана и надеждна двигателна система, която да им позволява сами да извършват корекционни маневри.

Четвърто - дори и да имате финансовите възможности и добър екип, който би помогнал да реализирате Вашия проект за изкуствен спътник, Вие пак не разполагате с опита, който имат дългогодишните космически агенции и частни фирми. Шансът за провал е голям. Космонавтиката винаги е била рисково начинание, но ето малка суха статистика за CubeSat-и (източник): 18% от новоизстреляните CubeSat-и никога не осъществяват контакт със Земята след навлизането в орбита. Грубо казано, един от всеки пет спътника претърпява катастрофална авария веднага след изстрелването. Тъй като тези "мъртви спътници" не успяват да предадат информация към екипите си, създателите им не могат да установят с точност каква е причината за провала.

Ако въпреки всички тези ограничения, пречки и трудности все още не сте се отказали и сте решили, че искате да си имате свой собствен спътник, следните съвети биха Ви свършили работа:

1. Помислете хубаво преди да решите, че искате да икономисате средства. Вярно е, че е възможно да се построи функционален CubeSat за по-малко от $25 000 долара, но определяща трябва да е мисията - какво искате да свършите в орбита? Ако можете да си позволите да създадете  спътник за повече пари, а ползите от това биха били по-големи, по-добре е да не се скъпите при разработката.

2. Мечтайте си за успех, но никога не подценявайте възможността за провал. Провалите са част от космонавтиката. Дори и спътникът да достигне орбита и да се провали, дори даже никога да не бъде изстрелян, голяма част от красотата на работата идва от сглобяването и тестването на космическия апарат. За Вас позитивите, че придобивате опит в конструирането на спътници, остават!

3. Въоръжете се с търпение. "Търпението е добродетел" не е просто клише, търпението е задължително качество, което трябва да притежавате. Независимо коя фирма ще изберете да ви превозва малкия спътник - дали ще е СпейсЕкс, АрианаСпейс или някоя друга, ще трябва да се съобразите с нейните критерии. Вие зависите от тази фирма и ако отговорът дали могат да Ви изстрелят товара е "Не", много трудно ще им промените мнението. Ще се наложи да попълвате километрична документация и да доказвате, че Вашият спътник по никакъв начин не би застрашил работата на другите спътници и апаратурата на борда на ракетата. Има строги изисквания - например, батериите трябва да са частично заредени - на около 50%, вашият спътник не може да е екипиран с пренавити пружини, не може да превозва високо реактивни химикали (ще ви е особено трудно да получите одобрение, ако на борда на спътника има гориво и тествате авангардни двигателни системи). Но дори всичко да протече гладко, ще минат поне една-две години, докато спътникът Ви най-накрая полети.

Успех в начинанието!


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google