Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

 

Снимка от излитането на ракетата "Фолкън 9" с кораба "Драгън" на 2-ри април. Photo credit : NASA

3 април 2018 г. 01:10 ч.

Светослав Александров. Невъзвръщаема космическа ракета "Фолкън 9" излетя успешно на 2-ри април в 23:30 ч. българско време и изведе на път към "Международната космическа станция" товарен космически кораб "Драгън".

Това бе 15-тият полет на "Драгън" до станцията от началото на въвеждането му в експлоатация. Днешният полет бе седми за СпейсЕкс от началото на 2018 година, като в това число включваме шест изстрелвания на "Фолкън 9" и един дебютен на новата свръхтежка ракета "Фолкън Хеви" на 6-ти февруари. 

Американският космически кораб "Драгън" заема много важна ниша в обслужването на "Международната космическа станция", защото това е единственият товарен кораб със способност не само да закарва голямо количество полезен товар от Земята до орбита, но и да връща товар обратно на Земята. Това е способност, която нито един друг товарен кораб не притежава - американският "Сигнус", руският "Прогрес" и японският "HTV" могат само да летят от Земята към космоса, но след приключването на мисиите им тези кораби изгарят в атмосферата. Минимална възможност за връщане на товар има само пилотираният кораб "Союз", но тя съвсем не е достатъчна за пълноценната научна работа на МКС. 

Днес на борда на "Драгън" пътуват много важни опитни съоръжения, но може би най-интересното е "MVP" (Multi-use Variable-gravity Platform). Тази платформа притежава способност да генерира изкуствена гравитация до 2g.

До този момент са проведени множество експерименти относно влиянието на безтегловността върху хора и други биологични видове. Разполагаме с богатство от научни данни, получени на борда на станциите "Салют", "Мир", "Скайлаб", "Международната космическа станция", "Тянгон". За съжаление ние почти не разполагаме с данни относно влиянието на слаба гравитация върху живите организми. Имало е едва шест пилотирани кацания на Луната. Днес, когато фокусът на космическите агенции е да се върнем на Луната и да изпратим пилотирани експедиции към Марс и други региони на Слънчевата система, трябва да си отговорим на въпроса: какво гравитационно привличане е достатъчно, за да останем живи и здрави в космоса? Достатъчна ли е лунната гравитация, която е с 83% по-слаба от тази на Земята?

Новата платформа MVP е екипирана с центрофуги, които могат да генерират изкуствена гравитация от 0.1 до 2g. С нейна помощ астронавтите ще изучат широк набор от организми - растения, риби, червеи, мухи. Първият опит ще започне с изучаването на плодови мухи Drosophila melanogaster.

Запис от изстрелването: тук (Youtube link)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google