Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Илюстрация: астронавт на Марс. Image credit : NASA

16 юли 2017 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Тази новина надали би изненадала някой космически ентусиаст - ние го знаем от доста време. По времето на предходната администрация на Обама НАСА постоянно рекламираше как има намерение да прати хора към Марс, но очевидно с идването на Тръмп и със смяната на администрацията агенцията най-накрая има свободата да признае каква е реалността публично.

"Аз не мога да предложа дата за хора на Марс и причината за това е че при текущите бюджетни нива, грубо при увеличение от 2%, ние не разполагаме със системите за повърхността, които трябва да са достъпни за Марс", съобщи Уилиам Герстенмайер (източник), шеф на пилотираната програма на НАСА, по време на среща на Американския институт за аеронавтика и астронавтика миналата сряда. "Цялото това навлизане, спускане и кацане е голямо предизвикателство за нас относно Марс".

Ето какво означава това: НАСА разполага с парите да изпрати хора в далечния космос, вероятно дори до орбитата на Марс, но самото спускане и кацане на повърхността е много сложна и скъпа задача. Нееднократно инженерите, работещи по безпилотната програма на НАСА, са говорили за това - тънката атмосфера е тази, която усложнява системите за кацане и поради това се налага създаването на комплексен и многокомпонентен хардуер, който включва топлинни щитове, парашути, спирачни ракетни двигатели, въздушни възглавници и авангардни системи като "небесния кран", с който марсоходът "Кюриосити" се спусна на повърхността на Марс през 2012 година.

Един пилотиран спускаем апарат обаче ще е много по-голям и тежък от тежащия един тон и с размер на лек автомобил "Кюриосити".

Но ако НАСА не може да изпрати хора на Марс, какво следва?

"Ако открием, че има вода на Луната, и ако искаме да свършим по-обширни задачи на Луната, за да проучим това, ние бихме разполагали с Дийп Спейс Гейтуей  за да позволи провеждането на такива обширни задачи на лунната повърхност", подчерта Герстенмайер. Дийп Спейс Гейтуей представлява всъщност окололунната станция, която НАСА понастоящем разработва съвместно с Русия и Европейската космическа агенция (ЕКА).

Така за пръв път шеф на НАСА след доста време заговори за пилотирани полети до Луната. Очевидно е, че при текущата бюджетна реалност, пилотираната космонавтика отива в тази посока.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google