Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ. Моля, запознайте се с условията за ползване и политиката на поверителност на уебсайта. В случай, че не сте съгласни с тези условия, няма как да използвате нашия сайт пълноценно и не би следвало да го използвате занапред.

Реклами с Google

Харесайте сайта!

Партньори


Фирма Андромеда ООД
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДИСТРИБУТОР
НА АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТИ И АКСЕСОАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Издания на Астрономическа асоциация - София:


WWW.ASTRONOM-BG.COM
АСТРО МАГАЗИНЪТ
НА БЪЛГАРИЯ
НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДИТЕ И СЛЪНЦЕТО

АЛЕКС КОПИ ЦЕНТЪР:

Благотворителност

Реклами с Google

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

6 март 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:33 ч. от стартовия комплекс SLS-40 на космодрума Кейп Канаверал излетя успешно ракетата "Фолкън 9". Поради неблагоприятни метеорологични условия в зоната за кацане днес не се предвиждаше завръщане на първата степен. В орбита благополучно беше изведен спътникът Hispasat 30W-6. Това е комуникационен спътник, построен от компанията Space Systems Loral за изпанския оператор Hispasat, който обслужва Испания, Португалия и Латинска Америка.

Днешният полет беше изключително значим за компания СпейсЕкс - това бе 50-тото изстрелване на ракета "Фолкън 9"!

Винаги е трудно за един ракетен разработчик и оператор да цели 50 полета. СпейсЕкс обаче го направи след само осем години след дебюта на ракетата. С толкова бързо въвеждане в експлоатация не може да се похвали нито ракетата "Атлас 5", нито програмата "Космическа совалка". Например НАСА успя да проведе своята 50-та совалкова мисия чак на 12-ти септември 1992 година, цели 11 години след началото на програмата. Разбира се, никой не можеше да каже кога постижението щеше да бъде отчетено, ако не беше трагичният инцидент с "Чалънджър" през 1986-та година.

Днешният вариант на ракетата "Фолкън 9" обаче бе много по-различен от началния, който летя за пръв път през юни 2010-та година. През годините СпейсЕкс въвеждаше различни подобрения, които увеличаваха производителността на ракетата. Днес беше използвано т.нар. "Блок 4 ядро". От следващия месец ще бъде въведен последният вариант на "Фолкън 9" - "Блок 5". Този вариант е силно модифицирана версия на "Фалкон 9" и с него СпейсЕкс ще трябва да успее да изпълни тежките изисквания на НАСА за пилотирани космически полети. Именно с "Фолкън 9 - Блок 5" се очаква да лети пилотираният космически кораб "Драгън 2".

И така, до този момент равносметката е следната: "Фолкън 9" е летяла общо 50 пъти. За тези 50 мисии е отчетен само един-единствен провал - на товарен кораб "Драгън" през юни 2015 година. Имаме и една авария по време на подготовка на стартовата площадка през 2016 година. И в двата случая СпейсЕкс се възстанови от авариите изключително бързо. През 2017 година бяха проведени 18 полета на "Фолкън 9", а тази година имаше четири полета на "Фолкън 9" плюс един на свръхтежката ракета "Фолкън Хеви".

Отново казваме "Браво" на СпейсЕкс и за пореден път подчертаваме - хайде вече, чакаме пилотиран космически полет! 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

Дарения

Дарете с Epay.bg:

Дарете с PayPal:

Финансовите дарения, които изпращате, ще служат за осигуряването на безпроблемната работа на уебсайта чрез
покриването на разхода за уебхостинга и домейните,
както и за подпомагането на инициативи по популяризирането
на космонавтиката в България, образователни и научни дейности.

Фантастична книга


ISBN: 978-619-162-488-1
Издателство: Издавам.Ком
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн
на 1 септември 2014 година
Закупете хартиеното издание : ТУК
Четете в електронен вариант (безплатно):
ТУК
Оценете в Goodreads
Харесайте във Фейсбук

Туитър

Follow Us On Twitter - Image

Времето

SMS реклама

За да публикувате Вашата реклама изпратете SMS с текст space www.adres-na-saita-vi.com на номер 1851 (цена 1.20 лв. с ДДС)
www.sharebg.eu
www.astroreflect.com
www.space-bg.org
www.sharebg.eu
probujdane.wordpress.com
Camo
www.astroreflect.com

Космическа колонизация


Е-издание на книгата "Космическа колонизация - неосъществената мечта"
ISBN: 978-954-497-010-9
Издателство: e-Книги
Автор: Светослав Александров
Публикувана он-лайн на 1 ноември 2010 година
Връзки: ТУК, ТУК (Първо издание)

БГ Топ 100

Реклами с Google